tökmagolaj - egészségmegőrzés és vitalitás

Vidék Szíve

Vidék Szíve

Egy kis tök történelem

A nógrádi Vidék Szíve megalakulása

2019. október 29. - Vidék Szíve

A sütőtökkel már bébiételként, a tökfőzelékkel legkésőbb az iskolai menzán mindannyian megismerkedhetünk, sőt, az utóbbi években a Halloween töknek nevezett, többnyire nem étkezési céllal termesztett töklámpás-jelöltek is bekerültek a magyar köztudatba. A tök már a maják, majd az inkák és az aztékok által is ismert, tápanyagokban és vitaminokban gazdag alapvető élelmiszer.

Európába Amerika felfedezése után érkezett és hazánkban is hamar közkedvelt, háztáji gazdálkodásban termesztett növénnyé vált. Ezt bizonyítja, hogy megjelenik helységneveinkben, a főzőtöktől a sonkatökig számos fajtáját használják a korabeli szakácskönyvek receptjeiben, és ott a sütőtök, melyet Móra Ferenc írása szerint kertészpecsenyének csúfolt a szegény ember, így is tanúbizonyságot téve arról, hogy mindenki számára elérhető és ismert étel volt. 

img_7513.jpg

A legkevésbé ismert, ám hazánkban is kiváló termőtalajra találó típus az általunk is termelt olajtök, melyet nem húsáért, hanem kifejezetten a magjaiért termesztünk és dolgozunk fel. A belőlük nyert E és F vitaminokban, szelénben és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag olajat kimondottan javasoljuk a természetes megoldások iránt érdeklődők számára, kezdve a várandós nőktől egészen az idősebb férfiakig, akiknél klinikai vizsgálatokkal is alátámasztották ennek előnyeit. Egészségmegőrző hatása miatt pedig bármely korosztály számára előnyős sokszínű konyhai felhasználásának megismerése.

A történelmi Őrség falvaiban és a Nógrád megyei Szécsény környékén sokan tudjuk ezt, itt ugyanis közel százéves hagyományra tekint vissza az olajtök termesztése. Hazánkban itt vannak az olajtök számára legkedvezőbb természeti adottságok.

Jóllehet, a nógrádi Vidék Szívének története az 1980-as évekig nyúlik vissza, az első üveg Vidék Szíve tökmag étolajunkra mégis 2013-ig várnunk kellett. Az azt megelőző években ugyanis a magyar tökmagolaj csodás hatásait elsősorban a tökmagunkat nagytételben felvásárló osztrák, szlovák és német gazdák élvezhették. A cégalapítónk, Kuris Tamás nyugdíjazásáig köztisztviselőnként dolgozott, de a termőföld szeretete miatt az 1980-as években főállása mellett olajtöktermesztésbe fogott. 2010-ben fia, Kuris Péter úgy döntött, hogy gépészmérnöki állásában szerzett tapasztalatait vállalkozó szellemű édesapja oldalán kamatoztatja tovább. Bár a környéken mindig is többen foglalkoztak olajtöktermesztéssel, a hazai feldolgozás újszerű elgondolás volt részünkről. Néhány év alatt létrehoztuk a szükséges korszerű gépparkot és megkezdtük a tökmag hazai feldolgozását és értékesítését.

img_7068.jpg

Péter büszkén mesél a kezdetekről: „Lassan 10 éve, hogy felvetettem édesapámnak, miért nem dolgozzuk fel mi magunk a tökmagot, kikerülve ezzel a felvásárlás hektikusságát, egyszersmind előmozdítanánk, hogy a kiváló minőségű, 100%-ban tökmagból készült olajunkat megismerjék hazánkban. Szerencsére édesapám nyitott volt az innovációra, és néhány év tervező és előkészítő munka után 2013-ban palackozásra került az első üveg Vidék Szíve tökmag étolaj.”

A bejegyzés trackback címe:

https://videkszive.blog.hu/api/trackback/id/tr3415271416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása