tökmagolaj - egészségmegőrzés és vitalitás

Vidék Szíve

Vidék Szíve

Karácsonyi menüsor Vidék Szíve termékekkel

Receptek tőletek, alapanyagok a Vidék Szívétől

2019. december 23. - Vidék Szíve

2019 decemberében játékot hirdettünk Facebook oldalunkon, ahol arra kértük kedves követőinket, hogy osszák meg velünk kedvenc ünnepi fogásaikat. Jobbnál jobb ötletek érkeztek, és bizony a legtöbb ételben helyet kapott az egészség, a kreativitás és a különlegesség - a Vidék Szíve tökmagolaj, tökmag és tökmagliszt hozzáadásával. Néhányan főszerepet szántak a tökmag ízének, s akadt, aki csupán díszítés kedvéért nyúlt a zöld arany után. A pályázók levesekkel, főételekkel és desszertekkel is előrukkoltak, ezért is döntöttünk úgy, hogy a beküldött receptekből összeállítunk egy karácsonyi menüsort, hogy minél több emberhez eljussanak lelkes felhasználóink ízei, s persze a magyar, egészségtudatos konyhák nélkülözhetetlen alapanyaga: a Vidék Szíve tökmagolaj.

Telek Edina chilis sütőtök krémlevese igazán jó indítása a karácsonyi menüsornak. Vigyázat, ha gyerekek is enni fognak belőle, a chili helyett inkább használjunk tökmagolajat!

A sütőtököt megsütjük. Közben egy kis fej hagymát apróra vágunk, és kevés olajon megpirítjuk. Felkockázott krumplit és almát adunk hozzá, és beletesszük a felkockázott sült tököt. Összefőzzük, és ízlés szerint ízesítjük fehér borssal, sóval és chilivel. Amikor minden megpuhult, turmixoljuk és főzőtejszínt teszünk bele. Pirított tökmaggal és felkockázott, chilis olajon átforgatott almával tálaljuk. Jó étvágyat!

 A főételhez Szabó István és Szalkó Tímea receptjeit hívtuk segítségül.

 Hagymás krumplisaláta: Vékonyra csíkozott lilahagymát cukros ecetes lében pácoljuk, majd a sós vízben főtt, karikára vágott, leszűrt és kihűlt krumplival összeforgatjuk. Kis őrölt borssal és pirospaprikával is megszórhatjuk. Tálaláskor pár csepp tökmagolajjal ízesítjük/díszítjük. Nagyon jól passzol a rántott hal és a fasírt mellé is.

 Tökmagolajos pulykamell vele sült körettel: a pulykamellet kiklopfoljuk, majd tökmagolajban pácoljuk, sütés előtt sózzuk, borsozzuk. Tepsibe tesszük és meglocsoljuk borral, szeletelt almát, krumplit teszünk mellé, lefedve puhára sütjük, majd fedő nélkül 5-10 percet rápirítunk.

Desszertnek pedig Kurisné Ági tökmaglisztes pogácsájára esett a választásunk, mert az ünnepekben mindig jól jön egy finom falat a jó beszélgetések mellé

pogi.jpg

Tökmaglisztből sütöttem pogácsát már több alkalommal. Egy adaghoz 20 dkg tökmaglisztet használtam és 25 dkg finom búzalisztet. További hozzávalók: 1 teáskanál só,10 dkg lágy vaj,1 tojás,1 kis poharas szobahőmérsékletű tejföl,1 dl tej,1 mokkás kanál porcukor,3 dkg friss élesztő. Elkészítés: Langyos cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel. Egy mély tálban keverjük el a lisztet a sóval, adjuk hozzá a lágy vajat, tojást, tejfölt, és a felfuttatott élesztőt. Az egészet jól gyúrjuk össze, míg rugalmas tésztát kapunk. Letakarva 1 órát kelesszük. Nyújtsuk kb. 2 cm vastagságra, a tésztát majd hajtogassuk: az alsó harmadát hajtsuk fel a tészta közepéig, a felső részét hajtsuk rá. Ezután 2 cm vastagra nyújtjuk, éles késsel a tetejét bevagdossuk. Pogácsa szaggatóval szaggatjuk ki. 15-20 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben 180%-on sütjük. Sütési idő kb. 20 perc. Isteni finom, még másnap is megőrzi puhaságát. Azóta a család kedvenc pogácsája!

További receptekért keressétek Facebook oldalunkat, ahol akár kérdezhettek is a receptek íróitól, és további ötleteket gyűjthettek a Vidék Szíve tökmagolaj felhasználásáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://videkszive.blog.hu/api/trackback/id/tr3115363136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása