tökmagolaj - egészségmegőrzés és vitalitás

Vidék Szíve

Vidék Szíve

Kulisszatitkok a Vidék Szíve házatájáról

I. Az olajon túl

2020. január 06. - Vidék Szíve

A betakarításról már írtunk nektek, de ott csupán azt részleteztük, hogy kerülnek a kiváló minőségű olajtökökből a tökmagok a feldolgozó üzembe, majd hogy készül el a Vidék Szíve prémium tökmagolaj (ha lemaradtál: kattints). Igen ám, de a termés többi része, az a sok szép, zöld-narancssárga darabka a tökhússal, a héjjal s a növény kacskaringós száraival hova kerül vajon? Bizony egy olajtök arra születik, hogy olaj legyen belőle, a húsa nem olyan ízletes, mint egy sonkatöké, vagy sütőtöké, ezért étkezési célra nem használjuk – igaz a teljesen ízetlen Halloween töknél még ez is tökösebb ízvilágú, de az óriás tökfejeket sem az ízükért szeretjük. Komolyra fordítva a szót, felelős vállalkozás lévén nagyon fontos nekünk, hogy semmi hasznos ne váljon hulladékká. Nálunk pedig az olajtökök minden egyes grammocskája hasznos és értékes célt szolgál. A betakarítás után a termés megmaradt részeit három napon belül szerves talajjavítóként visszaforgatjuk a termőföldbe. Ennek is köszönhetően mindig tápanyagban gazdag földbe vethetjük el következő évben a magokat.

blogkep.jpg

Nincs ez másképp az olajgyártás során sem. Ott ugyanis az olaj kisajtolása után megmaradó tökmagpogácsák hasznosításáról gondoskodunk. A fennmaradó anyagot megőrölve értékes tökmaglisztet kapunk, melynek zöld színe és jellegzetes illata – akárcsak a tökmagolaj – igazán feldobhatja hagyományos ételeinket is. Gondoltad volna, hogy íze kiválóan illik a húsokhoz? Akár egy rántott hús elkészítéséhez is új és egészséges hozzávalóként csempészhetjük az alapanyagok közé a finom- vagy rétesliszttel keverve (20-30%-ban). Az alacsony zsír- és szénhidráttartalom magas rost- és fehérjetartalommal párosulva teszi igazi reform élelmiszerré a magas magnézium tartalmú tökmaglisztet. Akárcsak a Vidék Szíve tökmagolaj, a tökmagliszt is bővelkedik E-vitaminban. Mi elsősorban pékségeknek, másodsorban – kiváló tejszaporító hatása miatt – tejhasznú szarvasmarha tartóknak értékesítjük a tökmaglisztet.

Ezért állítjuk büszkén, hogy nálunk semmi nem vész kárba, ha csak a Halloween környékén eltűnő tökökre nem gondolunk! Iskoláknak, intézményeknek mindig nagyon szívesen adományozunk tököket a hazánkban is egyre népszerűbb tökfaragáshoz, azonban a több száz hektárnyi termőföld értékes termését igyekszünk megvédeni a kéretlen látogatóktól. Emellett azt is tudjuk, hogy az olajkészítés a legértékesebb felhasználása ezeknek a tököknek, így igyekszünk minél többet eljuttatni egészen a palackig, minden magyar ember egészségét szolgálva.

A bejegyzés trackback címe:

https://videkszive.blog.hu/api/trackback/id/tr9715395820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása