tökmagolaj - egészségmegőrzés és vitalitás

Vidék Szíve

Akik bíznak bennünk, és akiket mi is Vidék Szívével ajánlunk

Miért választanak minket partnereink?

2020. szeptember 10. - Vidék Szíve

Itt az ősz, közeledik a betakarítás ideje. Mikor a termés színe zöldről sárgára vált, megkezdődik a több héten át tartó „tökszüret”, hogy jövőre is frissen préselt, minőségi Vidék Szíve tökmagolaj kerülhessen a különleges ízélményeket és az egészségtudatos táplálkozást előnyben részesítő fogyasztóink asztalára. Hiszünk benne, hogy - a külföldi trendekkel ellentétben, ahol egyre több salátaöntetben és szószban hígítva és más olajokkal vegyítve ajánlják fogyasztásra a tökmagolajat - az igazi kulináris élvezetet és a teljes beltartalmi értéket csakis a 100%-os tökmagolaj nyújthatja; erre érdemes különös figyelmet fordítani a termék kiválasztásakor.

partneres_blog_kep.jpg

Nem véletlen, hogy séfek, cukrászdák és válogatott termékeket kínáló bioboltok, valamint a minőséget kereső Csak a Mentes Magazin is a Vidék Szíve 100%-os tökmagolajunk mellett tette le a voksát, amikor kiváló minőségű, adalékanyagmentes és ízletes tökmag termékeket kerestek fogásaikhoz, desszertjeikhez, vásárlóik, követőik számára.

Kuris Péter, a Vidék Szíve tulajdonosa meséli: „Egy családi vállalkozásnak nem könnyű bekerülni egy-egy nagy biobolt polcára, vagy akár egy olyan országos élelmiszerbolt-hálózathoz, mint az Auchan. Ezért is volt fontos, hogy megszerezzük a megfelelő tanúsítványokat és modern gépsorainkkal biztosítsuk az állandó, garantáltan friss és 100%-ban csak tökmagot használó olajkészítést. Szerettünk volna kiemelkedni ízvilágunkkal, tisztaságunkkal és frissességünkkel, hogy biztos helyünk legyen a magas minőségi elvárásokat támasztó boltok polcain. Ennek is köszönhető, hogy évek óta beszállítói vagyunk az Auchan és CBA élelmiszerüzleteknek, s a Bijó, valamint Mediline szaküzletek kínálatában is elérhető a Vidék Szíve tökmag étolaj. Tökmaglisztünk, tökmagunk és szezonális termékeink közvetlenül webshopunkból rendelhetőek, de a Vidék Szíve zöld aranya megcsillan a Freshland salátáin, Varga István, nyers séf alkotásain, a G&D cukrászda desszertjein, és Bartek Kata, a Recept Guru bloggerének kínálatában is, hogy különleges ízével még különlegesebbé tegye e mesterek alkotásait.”Arról, hogy ők miért döntöttek mellettünk, a leghitelesebb választ tőlük kaphatjuk meg:

Herczeg Andrea, a Csak a Mentes Magazin tulajdonosa különösen elhivatott, ha mentes termékekről van szó: „Fontos számunkra a hazai, és természetesen a mentességeket nagyon komolyan gondoló, ellenőrzött termelésből és üzemből kikerülő termékek bemutatása, akik a műfaj legfinomabb mentes termékeit gyártják, kínálják, vagy forgalmazzák. Ezzel is segítve mindazokat, akik akár allergia, ételintolerancia, vagy egészségtudatos táplálkozás okán szeretnék könnyedén megtalálni, honnan szerezhetik be a számukra szükséges mentes termékeket.  A Csak a Mentes Őszi Fesztiválján is garantáltan olyan kiállítókkal találkozhatnak a látogatók, akik garanciát jelentenek a minőségre, megbízhatóságra és természetesen a mentességre, mint a nógrádi Vidék Szíve csapata.”

A Freshland étteremhálózat tulajdonosa, Ádám Ákos és tulajdonosunk, Kuris Péter egy utcából indultak, a Nógrád megyei Szécsényből, így az ismeretség több évtizedes múltra tekint vissza. Nem meglepő, hogy mikor felkértük Ákost, hogy mondjon pár szót arról, miért választotta a Vidék Szívét a friss, tápanyaggazdag, finom és kiadós ételeket kínáló Freshland kizárólagos tökmagolaj beszállítójának, őszinte és személyes tapasztalatait osztotta meg velünk: „Péter hozzáállása a garancia a Vidék Szíve termékeinek tisztaságára. Láttam az új cég felépítését, tapasztaltam a következetességet és minőséget, melyekből hosszú évek óta nem enged a Vidék Szíve. Így számomra az általuk képviselt adalékanyag-mentesség, tisztaság és termékminőség megkérdőjelezhetetlen. Ezért a Freshlandnál, ha valaki tökmagolajjal szeretné ízesíteni salátáját, mi kizárólag a Vidék Szíve zöld aranyát kínáljuk, mert biztosak lehetünk az ízélményben. Péter valóban figyelemmel kíséri a termék útját a termőföldtől a palackig.”

Folytatjuk…

Így igazán 100% a család

Grillezz velünk a nyár utolsó hétvégéjén!

Ahogy leütöttük előző blogbejegyzésünk végén a pontot, azonnal írni kezdtük a következőt, hiszen babákról és anyákról írni nem kerek, ha nem ejtünk szót az apukákról, s bizony ez legutóbb kimaradt. Mi pedig, ezt már múltkor is említettük, a 100%-ban hiszünk, nemcsak a tökmagolaj gyártásakor.

Az apukák azok, akik kevesebbszer mennek orvosi vizsgálatokra, nehéz rávenni őket a salátafogyasztásra, sőt, olykor még veszélyesebb dolgokat is művelnek. Nos, a mi olajunknak semmi köze a motorozáshoz, de annál több a salátákhoz, amelyek, ha egy kis hússal is megpakoljuk őket, biztos, hogy a férfiak számára is kerek fogást jelentenek. S még ennél is több köze van az egészséghez, ugyanis nem kell orvoshoz járni, ha megelőzzük a betegségeket. A tökmagolaj áldásos hatásairól pedig leginkább a férfiak beszélnek, s ezekben a beszélgetésekben bizony sokszor a nők is szóba kerülnek. No, már vissza is kanyarodtunk a babákhoz… :D

S mivel a férfiak szeretik, ha rövid és tömör egy cikk, rá is térnénk a lényegre: tökös grill. Jöjjön egy igazán jó grill étel és persze némi saláta is a férfiaknak, akik akárhányszor képesek feldobni a gyereket a magasba, egyre többet vállalnak a családi teendőkből, támaszai szívük hölgyének, és tudják, miért jó, ha időben elkezdik fogyasztani a 100%-os Vidék Szíve tökmagolajat! Apukák, köszönjük, hogy vigyáztok magatokra, hogy teljes legyen a család!

Grillezett cukkini és kukorica zöldbabbal

grillezett-cukkinisalata-1618x855.jpg

Hozzávalók 4 főre:

4 kis cukkini
4 csöves kukorica
só, bors
1-2 evőkanál olívaolaj
4 marék zöldbab
100 g rukkola
egy fél lilahagyma
12 db koktélparadicsom
2 nagy marék tökmag
40 g pecorino sajt
1 csokor friss menta, aprítva
60 ml tökmagolaj

Elkészítés:

A cukkiniket hosszában 1 cm vastag szeletekre vágjuk, majd a megtisztított kukoricákkal együtt sózzuk-borsozzuk. Megkenjük olívaolajjal, meggrillezzük és félrerakjuk őket. A zöldbabokat 1-2 percre forró vízbe dobjuk, majd jeges vízbe tesszük, hogy azonnal lehűljenek. A rukkolát egy nagy tálba szórjuk, rádobjuk a szeletekre vágott lila hagymát, a félbevágott koktélparadicsomokat, a grillezett cukkiniszeleteket és a 3-4 darabba vágott kukoricákat is. A salátát megszórjuk a tökmaggal, a vékonyra szeletelt pecorinóval, az aprított mentával és meglocsoljuk tökmagolajjal.

(A kép forrása: https://streetkitchen.hu/salata/grillezett-cukkinisalata-kukoricaval-es-zoldbabbal/)

Most a tökmagokról lesz szó ;)

Tökmagolaj a várandósság alatt?

Most, hogy a Vidék Szíve háza táján is sorra születnek a kisbabák, tollat ragadtunk, hogy még mielőtt - az olajtökök koraőszi begyűjtését követően - világot látna a legifjabb Kuris-csemete, szót ejtsünk arról, miért is fontos nekünk a 100%. Mert ez bizony a gyermekekről is szól!

Napjaink egyik legdivatosabb kifejezése, ha gyermeknevelésről van szó: az elég jó szülő. Nem is kívánunk ehhez többet hozzáfűzni, azonban, ha ételről és táplálásról van szó, mi csak a 100%-ban hiszünk, csakis a TÖKéletes, vegyszermentes ételeket tartjuk elég jónak egy fejlődő élet és egy kisgyermek számára. Jóllehet, a gyermekének csakis a legjobbat szeretné adni, minden édesanya, és mindenki, aki sokszor megfordul a konyhában, tisztában van vele, milyen nehéz úgy elkészíteni egy ételt, beszerezni minden hozzávalót, hogy pontosan tudja, az mit tartalmaz. Szerencsére a várandós édesanyák is egyre tudatosabban figyelnek arra, hogy táplálkozásukkal támogassák magzatuk egészséges fejlődését, könnyű dolguk azonban nekik sincs, ha minden falatról tudni szeretnék, pontosan mi is az.

Ezzel mi is így vagyunk. A Vidék Szívénél már a kezdetekkor egy olyan terméket álmodtunk meg, aminek minden cseppje az, ami: 100% tökmag – és ebből azóta sem engedünk. Egy olyan kincs, mint a tökmagolaj, melynek egészségmegőrző, illetve magzatvédő hatásáról számos feljegyzés született, nem adhatja alább a 100%-nál.

istock-937384706.jpg

Egy fejlődő szervezet számára nagyon fontos, hogy teljes értékű, változatos és ráadásul ízletes legyen az étel, hisz gyermekünk első éveinek során alapozzuk meg az egészségét és a későbbi étkezési szokásait. Épp ezért, míg a nyár derekán javában készülnek a savanyúságok, lekvárok, szörpök, lecsók s minden, ami bespájzolható, hiszen sokan úgy érzik, hogy a házi készítés a garancia arra, hogy tudják, mi kerül az asztalra; addig mi vegyszermentesen, de annál nagyobb odafigyeléssel gondozzuk az olajtököket, hogy jövőre is minden édesanyát és babát, már a pocakban is támogassunk az egészséges táplálkozásban. Nekünk az olajtök a szenvedélyünk, hogy tápláló zöld aranyunkkal segíthessünk titeket egészségetek megóvásában. Gyermekednek Te vagy a minden, vigyázz magatokra!

Gondolatok a jelenről…

Vigyázz magadra!

Se nem tökmagolajról, se nem tökmagról, de még csak nem is bővülő desszert kínálatunkról szeretnénk most írni. Bár nálunk a tavasz a vetés előkészületeiről szól, s ki se látszunk a tennivalókból, most kicsit mégis mi is bezárkóztunk, elvonultunk, ahogy lassan az egész világ. Fesztiválok, vásárok sora maradt és marad el, melyeken találkozni szerettünk volna régi és leendő fogyasztóinkkal, sorra bemutatni fiókban pihenő ötleteinket. Ahogy sokan, mi is úgy érezzük, ha valamivel hozzájárulhatunk egészségünk megóvásához, azt meg kell tennünk magunkért, egymásért, minden egyes emberért. A céget is az egészség hívta életre, most is nagyon fontosnak tartjuk a prevenciót. Most azonban elsősorban nem a tökmagolaj egészségmegőrző hatásaira gondolunk, hanem a koronavírus elkerülésére, visszaszorítására. Amellett, hogy vigyázunk családtagjainkra, kollégáinkra, természetesen a cégre is vigyáznunk kell. Vannak tényezők, melyek nehezítik, hogy minden működhessen, hogy elkerülhessük a leállást, eljuttathassuk a weboldalon és bioboltokban leadott rendelésekre a frissen préselt olajokat. De most mégsem ez a fő kérdés bennünk.

Azon törjük a fejünket, végigfutva az első félévre eltervezett blog témáinkat, vajon mi tudunk-e támogatást nyújtani azoknak, akik otthon maradnak és azoknak, akik nem maradhatnak otthon. Először az jutott eszünkbe, hogy terveztünk a tavasz végére néhány írást, melyben bemutatjuk az otthonunkat, Szécsényt, a helyet, ahova akár egy túrára is elcsábítanánk a minket olvasókat, s annak ellenére, hogy tudjuk, ezt most nem tehetjük, mégis fontosnak tartjuk végiggondolni, miért szeretjük a helyet, ahol élünk. Mi a jó az otthonunkban? Ezek a kérdések talán bármelyikünknek segíthetnek, mikor a hétköznapok nehézségei elhomályosítják azt a sok szépet, amiért egyszer lakóhelyünket kiválasztottuk. Melyek a kedvenc helyeink? Hol szeretünk pihenni, dolgozni, milyen apró emlékeket őrző nyomok vannak a lakásunkban? Mit mutatnánk meg egy vendégnek, mik azok a kis finomságok, melyekben ott vagyunk mi? Meg fogjuk írni a Szécsényről és a gyárunkról szóló cikkeket, és bízunk abban, hogy ezek a kérdések titeket is arra inspirálnak, hogy néhány kellemes élményt, gondolatot felidézzetek. Talán könnyebb úgy otthon, ha érezzük, látjuk, miért szeretünk ott élni!

istock-1055133394.jpg

Másodszor, ha most nehézségekbe is ütközik a munkavégzés, arra gondolunk, honnan folytatjuk, amikor vége lesz a jelenlegi helyzetnek. Ahogy sokan, úgy mi sem maradhatunk otthon. Ahhoz, hogy legyen megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyag, most kell előkészíteni és megkezdeni a földeken a vetést. Ezek határidős feladatok, hisz a Vidék Szívénél saját magunk állítjuk elő az alapanyagokat termékeinkhez. Szerencsések vagyunk, mert szabadlevegőn, egymásra vigyázva tehetjük ezt. Bízunk benne, hogy mihamarabb véget ér a sokak munkáját megnehezítő járvány. Nálunk a cukrászdák kényszerű leállása miatt nemrég bemutatott bonbonjaink gyártása szünetel, valamint az értékesítés és termékfejlesztés terén is akadályokba ütközünk. De igyekszünk arra koncentrálni, ami működhet, tesszük, amit tudunk, hogy készen álljunk, mikor újra élhetünk a lehetőségekkel, hogy értékesítőket találjunk, megismertethessük fogyasztóinkkal új termékeinket és népszerűsíthessük a mindenki egészségét szolgáló 100%-os tökmagolajainkat. Felelősek vagyunk munkavállalóinkért és cégünk megóvásáért. Eseti munkavállalóinkra továbbra is számítunk, sőt, egy új állandó alkalmazott csatlakozott csapatunkhoz. Örömteli számunkra, hogy sokan most is tudatosan a hazai, minőségi termékek mellett teszik le voksukat, élve az online megrendelés lehetőségével. Köszönjük a támogatást!

Reméljük, néhány gondolatunk nektek is segít, hogy megtaláljátok a megváltozott hétköznapokban is a jó érzéseket, melyek most is, minden percben bennünk vannak, még ha nem is ettől hangos most a világ. Mert egészségünk megőrzéséhez a lelki egészség is hozzátartozik.

Vidék Szíve tökmagolaj – a mindennapi feles;)

Húsvéti kalács és egy kupica Vidék Szíve tökmagolaj

A húsvéti időszak előtt szokás - ha nem is negyven napos böjtöt - de egyfajta önmegtartóztatást fogadni. Egyesek a húsról mondanak le, de nem ritka, hogy egy-egy rossz szokás elhagyása kerül a fogadalmak közé. Ez nemcsak a testi, hanem a lelki megtisztulást is segítheti, így a böjti időszak alatt a Vidék Szíve kis csapatának támadt egy ötlete, hogy a tökmagliszttel gazdagított, tökmagokkal megszórt húsvéti kalácsreceptünk mellé mivel tehetnénk teljesebbé, s persze egészségesebbé fogyasztóink húsvéti ünnepét. Vidéken bizony a kölni mellett előkerülnek még a hideg vizes vödrök és szódásszifonok is, s húsvét hétfőn a fiúk csapatokban járják a házakat, hogy egy lány se maradjon ki a megújulást és termékenységet szimbolizáló frissítő locsolkodásból. Idén azt javasoljuk, hogy a piros tojás mellé, vagy az ünnepi asztalnál kínált snapszos poharaitokat tökmagolajjal töltsétek meg, mert ez a legegészségesebb feles. S így nemcsak a lányok nem hervadnak el a frissítő locsolás után, hanem az ifjú urak fittségéről is gondoskodhattok, amolyan Vidék Szíve módon, 100% tökmagolajunkkal. Egészségünkre!

nyuszik.jpg

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk a Vidék Szíve tökmagos kalácsával! A hozzávalók közül a Vidék Szíve termékei akár kényelmesen online, weboldalunkról is megrendelhetőek.  https://videkszive.hu/termekek.html

Ági Vidék Szíve Fonott kalácsa

Hozzávalók: 

 • 50 dkg finomliszt
 • 4 púpozott evőkanál Vidék Szíve tökmagliszt
 • 4 evőkanál tejföl
 • 1 egész tojás + egy tojás fehérje a kenéshez
 • 5 evőkanál cukor
 • 4 dkg friss élesztő
 • 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
 • 2 evőkanál Vidék Szíve tökmagolaj
 • 2,5-3 dl langyos tej

Elkészítés:

Az élesztőt 1,5 dl langyos tejben egy evőkanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet és a tökmaglisztet egy nagy tálba mérjük, alaposan összekeverjük, a közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, egy tojást, a további 4 evőkanál cukrot, a vajat és a maradék tejet. Addig dagasztjuk, amíg közepesen lágy tésztát kapunk, ami könnyen elválik a kezünktől.* (Dagasztógépet is használhatunk.) A tésztát lisztezett felületen 2 cm vastagra nyújtjuk, megkenjük vékonyan tökmagolajjal, ezután hajtogatjuk. Fél órát pihentetjük, majd a kenés-hajtogatás-pihentetés műveletét háromszor ismételjük. Végül megfelezzük a kapott tésztát, mivel ez a mennyiség két fonott kalácshoz elegendő. 3-3 csíkra vágjuk a tésztadarabokat, kicsit meggyúrjuk őket, hogy szép gömbölyű fonásunk legyen, majd befonjuk őket. A kalácsok tetejét tojásfehérjével megkenjük és 150 °C-ra előmelegített sütőben, vajazott tepsiben aranybarnára sütjük. 

kalacs.jpg

*Ha a tésztánk túl lágy lenne, mielőtt kinyújtjuk, adhatunk hozzá további lisztet, hogy ne legyen ragacsos.

 

Kulisszatitkok A Vidék Szíve házatájáról

II. rész: Nevünk története

Csupán egy üveg tökmagolaj? Kincs, melynek minden cseppje aranyat ér? Féltve őrzött, titkos hozzávaló salátáidhoz és elképesztő desszert kreációidhoz? Neked talán ezt jelenti, nekünk pedig a tökmagolaj az életünk. Ahhoz, hogy a zöld arany friss cseppjei az asztalodra jussanak, egyaránt szükségünk van a csodálatos nógrádi termőföldekre, a kiváló minőségű magra, a napra, az esőre, a gépekre és természetesen az emberekre, akik megművelik ezt a sok száz hektárnyi területet. Emellett szükségünk van a gyárra és az abban dolgozókra, cukrászokra, könyvelőre, grafikusra, marketingesre.  S persze Kuris Péterre és családjára, melynek minden tagja elhivatottan munkálkodik azon, hogy még több ember asztalára eljusson az, amiben ők már oly régóta hisznek: a Vidék Szíve.

nevunk_blog.jpg

Mindent tudni szeretnél a Vidék Szívéről? Mindent talán még mi sem tudunk, hisz napról-napra születnek új ötletek, így egyik nap még csak boltok polcain érsz el minket, pár hét múlva már a Freshland étteremhálózat csodálatos salátáira is kérheted kedvenc prémium minőségű tökmagolajod. A következő héten meg ki tudja... talán egy étteremben, vagy egy édességben köszön vissza a selymes ízű Vidék Szíve tökmagolaj, mert nem véletlenül dolgozunk együtt cukrászokkal. ;) De minden, amit tudunk, ami velünk történt, értetek, fogyasztókért van. Így szívesen osztunk meg veletek egy-két kedves történetet múltból és jelenből, s mi is szívesen vesszük, ha megírjátok nekünk, hol találkoztatok először a Vidék Szíve tökmagolajjal, miért fogyasztjátok és milyen ételekkel szoktátok kombinálni egészséges cseppjeinket! Ki tudja, talán legközelebb a Ti írásotokat osztjuk meg a nagyközönséggel!

Sokszor kérdezik tőlünk, miért választottuk a Vidék Szíve nevet?

Előbb volt meg a gyártás ötlete, mint a név. Tökmagot már régóta termeltünk Nógrádban, és sokan kedvelték minőségi portékánkat. Aztán, mikor eldöntöttük, hogy mi magunk szeretnénk felhasználni, mert helye van a magyar asztalokon is, akkor hosszan gondolkoztunk azon, hogyan nevezzük. Olyan nevet kerestünk, ami igazán minket tükröz, ezért sorra vettük, mit is jelent nekünk a termék. A helyet, ahol megterem, ahol élünk. A földet, ahol az olajtökök fejlődnek. Egy olyan terményt, amely az egyik legnagyobb hozzáadott értéket képviseli a vidék kincseskamrájában. Egy olyan terméket, mely egy igazi éltető csoda. Amikor megfogalmazódott sok-sok ötlet után a Vidék Szíve, rögtön éreztük, hogy ez az igazi.

 „Ide születtem, innen indultam, majd számos tanulmány és munkatapasztalat után visszatértem a Nógrád megyei Szécsénybe, hogy a családom munkájába bekapcsolódjak és továbbfejlesszem azt, mert itt értéket teremtünk. S bár fontosnak tartom a városok kulturális értékeit és az ott lüktető tudást, fejlődést, innovációt, azt is tudom, hogy a vidék nélkül nincs városi lét sem. A kettő kiegészítí, feltölti egymást. Amikor jó nevet kerestünk, és megfogalmazódott a Vidék Szíve – azonnal éreztem: ez a mienk! Ezt adjuk mi Szécsényből a gasztronómiának és az egészségtudatos életet élőknek. Fontos volt megfogalmazni, hogy honnan jön és mit jelent nekünk ez a termék. Úgy érzem sikerült.”  meséli Kuris Péter nevünk történetéről.

Neked tetszik? Köszönjük, ha megosztod velünk!

A Vidék Szíve és a férfiak egészsége

Avagy Mr. esete a tökmaggal

Miszter 29 éves. Fiatalabb nálad? Két éve ismer minket és fogyasztja a tökmagolajat. Két éve ő is csak egy elfoglalt ember volt, aki, bár tisztában volt azzal, hogy az egészség mekkora kincs, bizony túl sokszor hallotta az egyetemen, hogy az idő pénz. Nem is pazarolta drága perceit szűrővizsgálatokra, vagy arra, hogy kiderítse, melyek a kifejezetten férfiaknak ajánlott vitaminok és ásványi anyagok. Nektek őszintén le merjük írni, a háziorvosa nevét sem tudta. Ha azt kérdezte volna tőle valaki, hogy melyek a jó olajok, előbb gondol a motorolajra, mint az állati vagy növényi eredetű olajok előnyeire és hátrányaira. Pedig Miszter számára fontos volt a férfiassága, sőt, ez nem csak neki volt fontos, hanem az újdonsült Miszisznek is, mert Miszter bizony megbízható, kedves és gondoskodó ember. Mi több, nagyon felelősségteljes, aki komolyan veszi családfenntartói szerepét és pozíciójával járó feladatait, s nem futkos egy kis megfázással orvoshoz, hanem gyors és hatékony megoldást keres néhány fájdalomcsillapítóval. Pihenni? Persze, majd, ha nyugdíjas lesz! Egészséges táplálkozás? Hát, ez többnyire megvan, mert a munkahelyi menzán és a kedvenc éttermében is minőségi falatok kerülnek a tányérra, Miszisz csirkesalátájáról, vagy krémleveseiről nem is beszélve. Az a kevés chips, sör, meg hamburger pedig… hát, ennyit csak lehet?!

Volt-e bárki, aki aggódott Miszterért? Családja és barátai úgy látták, semmi fura nincs vele, hisz kulturális örökségünk és sztereotípiáink szerint a férfinak erősnek, strapabírónak, kitartónak kell lennie. Ő a védelmező, a vadász, a rettenthetetlen, az erősebbik nem, az „igazi férfi”, aki bírja a lelki és fizikai megpróbáltatásokat. Könnyek? Milyen könnyek… Ja igen… a könnyek egy vesekővel kezdődtek, melyre bizony még a fájdalomcsillapító sem volt elég. Néhány nap megállás, az első találkozás egy urológussal, hamar megoldódott az ügy. Valami mégis megváltozott.

prosztata_anekdota_kep.jpg

Ez az orvos leültette, és azt mondta: „az egészség a legnagyobb kincs”. Ott ült fehér köpenyben és nyugodtan, lassan beszélt… olyanokat mondva, „hogy harminc felé…”, meg hogy „tenni kell azért, hogy az ember megőrizze az egészségét”. Elmondta, hogy hány férfit érintenek hazánkban a prosztata problémák és beszélt a megelőzésről, a szűrésekről, sőt, kiderült, hogy mindezek évente csupán néhány órát jelentenek!

A Vidék Szíve 100%-os tökmagolaj jótékony hatásairól, és a rendszeres tökmagolaj fogyasztás előnyeiről is a doktor úr Facebook csoportjában olvasott.  Az meg, hogy nyakon öntsék Miszisz isteni krémleveseit és csirkesalátáját egy kis zöld arannyal, igazán egy pillanat műve, a hatása viszont nem egy pillanatig tart!  Pici a tökmag, de hatékony!

A férfi egészsége a nő öröme is!

Valentin napra szeretettel

Az elmúlt években több tanulmány is megjelent az életmódbeli változtatások egészségre gyakorolt pozitív hatásaival kapcsolatban, mégis kevés férfi az, aki e hír hallatán bioboltba rohanna, receptek vagy egy férfi számára a legfontosabb és leghasznosabb tápanyagok böngészésébe kezdene. Talán komolyabban veszik a sportolást, esetleg egy-egy rossz szokástól is megszabadulnak, de az egészségtudatos táplálkozás napjainkban (is) elsősorban a hölgyek asztala. Az elfogyasztott ételek egészségünkre gyakorolt hatása vitathatatlan. Ahogy a jól megválasztott falatokkal megelőzhetjük komoly betegségek kialakulását, úgy sajnos a kevésbé változatos étkezéssel nagyban növelhetjük az úgynevezett népbetegségek megjelenésének esélyét. (Hazánkban az uniós átlag kétszerese a szív- és érrendszeri betegségek áldozatainak aránya, mely mögött a genetikai örökségen túl a legnagyobb szerepet a helytelen életmód játssza, a komoly prosztataproblémák pedig egyre több 25-30 éves fiatalembert érintenek.)

Szerencsére egyre többen tudják, mit takar a tápláló reggeli, az egészséges ebéd vagy a könnyű vacsora, s idejüket, energiájukat nem sajnálva a legnagyobb szeretettel varázsolják a családi asztalra az éltető fogásokat. Ezért is gondoljuk, hogy ha a férfiak egészségéről írunk néhány fontos információt, az ő gondoskodó társaikhoz is kell szólnunk.

valentin_blog_kep.jpg

A konyhában egészséget is varázsolhatunk. Mikor a szerelmesek napjához közeledve tervezgetjük a romantikus vacsorát, gondoljunk arra, hogy egy gondoskodó társ éveket adhat párjának akár csak azzal, ha minél többször kínál zöldségeket, gyümölcsöket, zsírszegény húsokat, és a hozzávalók közé csempész olyan fűszereket és alapanyagokat, melyeknek nemcsak a néphagyomány, de a gyógyszergyártás is rég felfedezte gyógyító erejét. A kurkuma, a fokhagyma, a méz, a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér, a tökmag, a csicsóka  - a sor végtelen - mind többet tudnak mint csupán laktató, ízletes ételekké varázsolni főztjeinket. Vegyük például a tökmagolajat, mely már napi egy kanál elfogyasztásával megelőzheti és kezelheti a prosztata problémákat, így vigyázva a férfiak egészségére és elősegítve az önfeledt Valentin-napi örömöket. S még valami nagyon fontosat: megelőzni könnyebb, mint beszélni róla és felgyógyulni belőle – főleg az erősebb nem képviselőinek.

Szeresd párod egészségesre! A Vidék Szívénél tudjuk, a zöld arany a legjobb ékszer egy férfi számára.

Főfogás: Egy tökmag

Avagy, hogy tálalj ínycsiklandó és laktató salátákat?

Ha neked is a fejes saláta jut eszedbe a saláta szó hallatán és maximum a tojásos nokedli kísérőjeként, vagy a nyulak kedvenc eledeleként gondolsz rá, akkor neked íródott ez a bejegyzés!

Mert a saláta nemcsak kísérő, előétel, tányérdísz vagy nyers étel lehet, hanem akár főfogásként is asztalodra kerülhet húsokkal, sajtokkal, sült zöldségekkel, magvakkal és gabonákkal gazdagítva.

husos_sali.jpg

A mi egyik kedvencünk a kacsasaláta gránátalma magokkal és persze Vidék Szíve tökmaggal. A meleg, sós és szaftos hús, a roppanós és színes, fanyar-édes gránátalma, a krémes, sós és édes közt harmóniát teremtő tökmag kedvenc zöldsaláta keverékeddel egészséges és laktató fogás lehet számodra is, ha az ízek és illatok mellett az egészség is fontos szempont a konyhádban! Nekünk szívügyünk az egészség, a Vidék Szíve tökmagolaj pedig szíved egészségének őre, éppen ezért megosztunk veletek néhány tökös és még tökösebb salátát, melyek akár bevállalják a főfogás szerepét is!

Te is tudsz ilyet? Írd meg nekünk, s legközelebb talán pont a Te recepted osztjuk meg, ha kiéhezünk egy újabb salátás cikkre!

Receptek:

Almás-vörösáfonyás fodros kel saláta

Két főre:

 • 40 dkg fodros kel
 • 10 dkg aszalt vörösáfonya
 • 1 zöldalma
 • 10 dkg kecskesajt
 • ízlés szerint: tökmag és mandula
 • 3 evőkanál tökmagolaj
 • 1 evőkanál almaecet
 • 1 evőkanál mustár
 • 1 evőkanál méz
 • só, bors

A fodros kel leveleit letépkedjük a középső, vastag szárról és falatnyi darabokra vágjuk. Egy salátás tálba téve enyhén sózzuk, majd kezünket használva addig “masszírozzuk”, amíg kicsit sötétebbé és illatossá válik. A retkeket és az almát vékony szeletekre vágjuk, majd az aszalt vörös áfonyával együtt a kelhez forgatjuk.A kecskesajtot a saláta tetejére morzsoljuk, megszórjuk tökmaggal és mandulával. Az öntethez a hozzávalókat egy kis tálban alaposan összekeverjük és a salátára öntjük. Jól összeforgatjuk, majd tálalás előtt 10-20 percig állni hagyjuk.

Gránátalmás-tökmagos kacsasaláta, ahogy mi szeretjük

Két főre:

 • 40 dkg kacsamell
 • 50 dkg vegyes saláta, ízlés szerint
 • 1 kis cékla
 • 2 narancs
 • 1 nagy lila hagyma
 • 1 érett gránátalma magja
 • 80 g tökmag
 • 2 evőkanál tökmagolaj
 • 2 evőkanál balzsamecet
 • 4 evőkanál frissen facsart narancslé
 • 1 evőkanál méz

A kacsamellet serpenyőben vagy sütőben is elkészíthetjük, ahogy kényelmesebb. Sózzuk, ha szeretjük, borsozzuk. Érdemes kezdésként bőrükkel lefelé fordítva ropogósra sütni őket, majd a másik oldalukon is kérget képezni, mielőtt serpenyőben fedő alatt, vagy sütőben, egy narancs levében és saját zsírjában készre sütjük az illatos kacsát. (Sütőben 200 fokon 15-20 perc alatt, serpenyőben 10-15 perc alatt közepesen magas lángon.)

A salátához szedjük ki a gránátalma magjait. Felbontás előtt jól görgessük meg, még hatékonyabb, ha a gyerekekre bízzuk a görgetést, majd vágjuk félbe és ütögessük ki belőle a gurgulázó piros magokat. Hámozzuk meg és karikázzuk fel a narancsokat és a lilahagymát, keverjük hozzá a tökmagot, amit előtte átpiríthatunk a serpenyőben, amiben a kacsát sütöttük. A céklát reszeljük le, a salátát vágjuk össze, ha nem kész keveréket vásároltunk. Az öntethez a hozzávalókat egy kis tálban alaposan keverjük össze és forgassuk össze és locsoljuk a salátára. Helyezzük a tetejére a forró narancstól illatozó kacsamellet egyben vagy apró darabokra szeletelve. Szórjuk meg néhány szem sóval, díszítsük tökmaggal és gránátalmával a tetejét. Tálaljuk melegen!

Jó étvágyat a Vidék Szíve ízeivel!

Egy csepp egészség mindenkinek jár!

Januárban sokan úgy érezzük, tiszta lappal indíthatjuk az évet, és igyekszünk nagyobb hangsúlyt adni az egészséges táplálkozásnak. Akár bakancslistát készítettél 2020-ra, akár titkos fogadalmakat tettél éjfélkor, vagy csak tisztán látod, hogy kívánatos lenne megreformálni konyhádat, érdemes a Vidék Szíve útmutatóját is elolvasnod, hogy ne csak a szemednek, hanem a szívednek is kedvezz az asztalodra kerülő fogásokkal. Tippjeinkkel szeretnénk segíteni abban, hogy az egészséges életmód könnyed és örömteli legyen bárhol is cseppented olajunkat tányérodba!

 1. Sok kicsi sokra megy! Ahogy a sok apró tökmagból több száz liter egészséges, éltető tökmagolaj lesz, úgy minden egyes kis döntésünk egyre elhivatottabbá tehet minket a kitűzött cél elérésében. A fogadalmainkat naponta kell megerősítenünk. Az életmódváltás esetében is érdemes apróbb újításokat bevetni, mikor fakanalat veszünk a kezünkbe, teljes konyhánk lecserélése helyett. Fektessük a rendszerességre a hangsúlyt. Tegyük egészségesebbé megszokott kedvenceinket akkor is, ha nem tudjuk vagy akarjuk a legegészségesebbet választani. Ha salátáinkra a krémes szószokat tökmagolajra cseréljük, vagy a lisztet akár csak 10-20%-ban tökmagliszttel gazdagítjuk, máris tettünk egy lépést, hogy több vitaminhoz juttassuk szervezetünket.

 

 1. Minden nap egy kis plusz. Már napi egy kanál tökmagolaj rendszeres fogyasztásával kedvezhetünk szívünknek, érfalainknak, bőrünknek, hajunknak, körmeinknek és támogathatjuk immunrendszerünket. A közkedvelt ízvilágú tökmagolajat fogyaszthatjuk magában is, de leveseinkbe, szendvicsünkbe vagy húsételeinkre is csepegtethetjük a vidék zöld aranyát.

 

 1. A finom és tápláló ételek mellett legyen időnk a mozgásra is. Lehet ez egy séta a közeli parkban, vagy könnyed torna az otthonunkban - a legfontosabb, hogy ne felejtsük: az egészséges élethez nem elég csupán az étkezésünket megreformálni. Válasszunk olyan mozgásformát, amit valóban kedvelünk. Gondoljuk végig, hogy egyedül vagy csoportban könnyebb kitartanunk a rendszeres testmozgás mellett. S, ami még fontos, keressük meg a legalkalmasabb időpontot az életünkben, mert ha mindig rohannunk kell, vagy nem tudunk igazán megérkezni, nehéz lesz kitartani, s kötelezőnek fogjuk érezni azt, ami igazán élvezetes is lehetne számunkra. Mit, mikor és kivel, ez a kulcs!

 

 1. Testünk egészsége mellett lelki egyensúlyunkra is figyeljünk. Mi a Vidék Szívénél karnyújtásnyira dolgozunk a természettől. Amikor túl sok a munka, vagy csupán jól esne egy kis csend, igazi feltöltődés bejárni a termőföldeket, a közeli tájakat, magunkba szívni a vidék nyugalmát. Szívünk szerint mindenkinek receptre írnánk a természetben tett sétákat, a csendet, a friss levegőt. Keressünk minél több lehetőséget, hogy részesei lehessünk a vidék kincseinek, akár a barátságos Nógrád megyében!

 

Egészséges új évet kívánunk!

tv_termekek.jpg