tökmagolaj - egészségmegőrzés és vitalitás

Vidék Szíve

Gondolatok a jelenről…

Vigyázz magadra!

2020. április 24. - Vidék Szíve

Se nem tökmagolajról, se nem tökmagról, de még csak nem is bővülő desszert kínálatunkról szeretnénk most írni. Bár nálunk a tavasz a vetés előkészületeiről szól, s ki se látszunk a tennivalókból, most kicsit mégis mi is bezárkóztunk, elvonultunk, ahogy lassan az egész világ. Fesztiválok, vásárok sora maradt és marad el, melyeken találkozni szerettünk volna régi és leendő fogyasztóinkkal, sorra bemutatni fiókban pihenő ötleteinket. Ahogy sokan, mi is úgy érezzük, ha valamivel hozzájárulhatunk egészségünk megóvásához, azt meg kell tennünk magunkért, egymásért, minden egyes emberért. A céget is az egészség hívta életre, most is nagyon fontosnak tartjuk a prevenciót. Most azonban elsősorban nem a tökmagolaj egészségmegőrző hatásaira gondolunk, hanem a koronavírus elkerülésére, visszaszorítására. Amellett, hogy vigyázunk családtagjainkra, kollégáinkra, természetesen a cégre is vigyáznunk kell. Vannak tényezők, melyek nehezítik, hogy minden működhessen, hogy elkerülhessük a leállást, eljuttathassuk a weboldalon és bioboltokban leadott rendelésekre a frissen préselt olajokat. De most mégsem ez a fő kérdés bennünk.

Azon törjük a fejünket, végigfutva az első félévre eltervezett blog témáinkat, vajon mi tudunk-e támogatást nyújtani azoknak, akik otthon maradnak és azoknak, akik nem maradhatnak otthon. Először az jutott eszünkbe, hogy terveztünk a tavasz végére néhány írást, melyben bemutatjuk az otthonunkat, Szécsényt, a helyet, ahova akár egy túrára is elcsábítanánk a minket olvasókat, s annak ellenére, hogy tudjuk, ezt most nem tehetjük, mégis fontosnak tartjuk végiggondolni, miért szeretjük a helyet, ahol élünk. Mi a jó az otthonunkban? Ezek a kérdések talán bármelyikünknek segíthetnek, mikor a hétköznapok nehézségei elhomályosítják azt a sok szépet, amiért egyszer lakóhelyünket kiválasztottuk. Melyek a kedvenc helyeink? Hol szeretünk pihenni, dolgozni, milyen apró emlékeket őrző nyomok vannak a lakásunkban? Mit mutatnánk meg egy vendégnek, mik azok a kis finomságok, melyekben ott vagyunk mi? Meg fogjuk írni a Szécsényről és a gyárunkról szóló cikkeket, és bízunk abban, hogy ezek a kérdések titeket is arra inspirálnak, hogy néhány kellemes élményt, gondolatot felidézzetek. Talán könnyebb úgy otthon, ha érezzük, látjuk, miért szeretünk ott élni!

istock-1055133394.jpg

Másodszor, ha most nehézségekbe is ütközik a munkavégzés, arra gondolunk, honnan folytatjuk, amikor vége lesz a jelenlegi helyzetnek. Ahogy sokan, úgy mi sem maradhatunk otthon. Ahhoz, hogy legyen megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyag, most kell előkészíteni és megkezdeni a földeken a vetést. Ezek határidős feladatok, hisz a Vidék Szívénél saját magunk állítjuk elő az alapanyagokat termékeinkhez. Szerencsések vagyunk, mert szabadlevegőn, egymásra vigyázva tehetjük ezt. Bízunk benne, hogy mihamarabb véget ér a sokak munkáját megnehezítő járvány. Nálunk a cukrászdák kényszerű leállása miatt nemrég bemutatott bonbonjaink gyártása szünetel, valamint az értékesítés és termékfejlesztés terén is akadályokba ütközünk. De igyekszünk arra koncentrálni, ami működhet, tesszük, amit tudunk, hogy készen álljunk, mikor újra élhetünk a lehetőségekkel, hogy értékesítőket találjunk, megismertethessük fogyasztóinkkal új termékeinket és népszerűsíthessük a mindenki egészségét szolgáló 100%-os tökmagolajainkat. Felelősek vagyunk munkavállalóinkért és cégünk megóvásáért. Eseti munkavállalóinkra továbbra is számítunk, sőt, egy új állandó alkalmazott csatlakozott csapatunkhoz. Örömteli számunkra, hogy sokan most is tudatosan a hazai, minőségi termékek mellett teszik le voksukat, élve az online megrendelés lehetőségével. Köszönjük a támogatást!

Reméljük, néhány gondolatunk nektek is segít, hogy megtaláljátok a megváltozott hétköznapokban is a jó érzéseket, melyek most is, minden percben bennünk vannak, még ha nem is ettől hangos most a világ. Mert egészségünk megőrzéséhez a lelki egészség is hozzátartozik.

Vidék Szíve tökmagolaj – a mindennapi feles;)

Húsvéti kalács és egy kupica Vidék Szíve tökmagolaj

A húsvéti időszak előtt szokás - ha nem is negyven napos böjtöt - de egyfajta önmegtartóztatást fogadni. Egyesek a húsról mondanak le, de nem ritka, hogy egy-egy rossz szokás elhagyása kerül a fogadalmak közé. Ez nemcsak a testi, hanem a lelki megtisztulást is segítheti, így a böjti időszak alatt a Vidék Szíve kis csapatának támadt egy ötlete, hogy a tökmagliszttel gazdagított, tökmagokkal megszórt húsvéti kalácsreceptünk mellé mivel tehetnénk teljesebbé, s persze egészségesebbé fogyasztóink húsvéti ünnepét. Vidéken bizony a kölni mellett előkerülnek még a hideg vizes vödrök és szódásszifonok is, s húsvét hétfőn a fiúk csapatokban járják a házakat, hogy egy lány se maradjon ki a megújulást és termékenységet szimbolizáló frissítő locsolkodásból. Idén azt javasoljuk, hogy a piros tojás mellé, vagy az ünnepi asztalnál kínált snapszos poharaitokat tökmagolajjal töltsétek meg, mert ez a legegészségesebb feles. S így nemcsak a lányok nem hervadnak el a frissítő locsolás után, hanem az ifjú urak fittségéről is gondoskodhattok, amolyan Vidék Szíve módon, 100% tökmagolajunkkal. Egészségünkre!

nyuszik.jpg

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk a Vidék Szíve tökmagos kalácsával! A hozzávalók közül a Vidék Szíve termékei akár kényelmesen online, weboldalunkról is megrendelhetőek.  https://videkszive.hu/termekek.html

Ági Vidék Szíve Fonott kalácsa

Hozzávalók: 

 • 50 dkg finomliszt
 • 4 púpozott evőkanál Vidék Szíve tökmagliszt
 • 4 evőkanál tejföl
 • 1 egész tojás + egy tojás fehérje a kenéshez
 • 5 evőkanál cukor
 • 4 dkg friss élesztő
 • 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
 • 2 evőkanál Vidék Szíve tökmagolaj
 • 2,5-3 dl langyos tej

Elkészítés:

Az élesztőt 1,5 dl langyos tejben egy evőkanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet és a tökmaglisztet egy nagy tálba mérjük, alaposan összekeverjük, a közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, egy tojást, a további 4 evőkanál cukrot, a vajat és a maradék tejet. Addig dagasztjuk, amíg közepesen lágy tésztát kapunk, ami könnyen elválik a kezünktől.* (Dagasztógépet is használhatunk.) A tésztát lisztezett felületen 2 cm vastagra nyújtjuk, megkenjük vékonyan tökmagolajjal, ezután hajtogatjuk. Fél órát pihentetjük, majd a kenés-hajtogatás-pihentetés műveletét háromszor ismételjük. Végül megfelezzük a kapott tésztát, mivel ez a mennyiség két fonott kalácshoz elegendő. 3-3 csíkra vágjuk a tésztadarabokat, kicsit meggyúrjuk őket, hogy szép gömbölyű fonásunk legyen, majd befonjuk őket. A kalácsok tetejét tojásfehérjével megkenjük és 150 °C-ra előmelegített sütőben, vajazott tepsiben aranybarnára sütjük. 

kalacs.jpg

*Ha a tésztánk túl lágy lenne, mielőtt kinyújtjuk, adhatunk hozzá további lisztet, hogy ne legyen ragacsos.

 

Kulisszatitkok A Vidék Szíve házatájáról

II. rész: Nevünk története

Csupán egy üveg tökmagolaj? Kincs, melynek minden cseppje aranyat ér? Féltve őrzött, titkos hozzávaló salátáidhoz és elképesztő desszert kreációidhoz? Neked talán ezt jelenti, nekünk pedig a tökmagolaj az életünk. Ahhoz, hogy a zöld arany friss cseppjei az asztalodra jussanak, egyaránt szükségünk van a csodálatos nógrádi termőföldekre, a kiváló minőségű magra, a napra, az esőre, a gépekre és természetesen az emberekre, akik megművelik ezt a sok száz hektárnyi területet. Emellett szükségünk van a gyárra és az abban dolgozókra, cukrászokra, könyvelőre, grafikusra, marketingesre.  S persze Kuris Péterre és családjára, melynek minden tagja elhivatottan munkálkodik azon, hogy még több ember asztalára eljusson az, amiben ők már oly régóta hisznek: a Vidék Szíve.

nevunk_blog.jpg

Mindent tudni szeretnél a Vidék Szívéről? Mindent talán még mi sem tudunk, hisz napról-napra születnek új ötletek, így egyik nap még csak boltok polcain érsz el minket, pár hét múlva már a Freshland étteremhálózat csodálatos salátáira is kérheted kedvenc prémium minőségű tökmagolajod. A következő héten meg ki tudja... talán egy étteremben, vagy egy édességben köszön vissza a selymes ízű Vidék Szíve tökmagolaj, mert nem véletlenül dolgozunk együtt cukrászokkal. ;) De minden, amit tudunk, ami velünk történt, értetek, fogyasztókért van. Így szívesen osztunk meg veletek egy-két kedves történetet múltból és jelenből, s mi is szívesen vesszük, ha megírjátok nekünk, hol találkoztatok először a Vidék Szíve tökmagolajjal, miért fogyasztjátok és milyen ételekkel szoktátok kombinálni egészséges cseppjeinket! Ki tudja, talán legközelebb a Ti írásotokat osztjuk meg a nagyközönséggel!

Sokszor kérdezik tőlünk, miért választottuk a Vidék Szíve nevet?

Előbb volt meg a gyártás ötlete, mint a név. Tökmagot már régóta termeltünk Nógrádban, és sokan kedvelték minőségi portékánkat. Aztán, mikor eldöntöttük, hogy mi magunk szeretnénk felhasználni, mert helye van a magyar asztalokon is, akkor hosszan gondolkoztunk azon, hogyan nevezzük. Olyan nevet kerestünk, ami igazán minket tükröz, ezért sorra vettük, mit is jelent nekünk a termék. A helyet, ahol megterem, ahol élünk. A földet, ahol az olajtökök fejlődnek. Egy olyan terményt, amely az egyik legnagyobb hozzáadott értéket képviseli a vidék kincseskamrájában. Egy olyan terméket, mely egy igazi éltető csoda. Amikor megfogalmazódott sok-sok ötlet után a Vidék Szíve, rögtön éreztük, hogy ez az igazi.

 „Ide születtem, innen indultam, majd számos tanulmány és munkatapasztalat után visszatértem a Nógrád megyei Szécsénybe, hogy a családom munkájába bekapcsolódjak és továbbfejlesszem azt, mert itt értéket teremtünk. S bár fontosnak tartom a városok kulturális értékeit és az ott lüktető tudást, fejlődést, innovációt, azt is tudom, hogy a vidék nélkül nincs városi lét sem. A kettő kiegészítí, feltölti egymást. Amikor jó nevet kerestünk, és megfogalmazódott a Vidék Szíve – azonnal éreztem: ez a mienk! Ezt adjuk mi Szécsényből a gasztronómiának és az egészségtudatos életet élőknek. Fontos volt megfogalmazni, hogy honnan jön és mit jelent nekünk ez a termék. Úgy érzem sikerült.”  meséli Kuris Péter nevünk történetéről.

Neked tetszik? Köszönjük, ha megosztod velünk!

A Vidék Szíve és a férfiak egészsége

Avagy Mr. esete a tökmaggal

Miszter 29 éves. Fiatalabb nálad? Két éve ismer minket és fogyasztja a tökmagolajat. Két éve ő is csak egy elfoglalt ember volt, aki, bár tisztában volt azzal, hogy az egészség mekkora kincs, bizony túl sokszor hallotta az egyetemen, hogy az idő pénz. Nem is pazarolta drága perceit szűrővizsgálatokra, vagy arra, hogy kiderítse, melyek a kifejezetten férfiaknak ajánlott vitaminok és ásványi anyagok. Nektek őszintén le merjük írni, a háziorvosa nevét sem tudta. Ha azt kérdezte volna tőle valaki, hogy melyek a jó olajok, előbb gondol a motorolajra, mint az állati vagy növényi eredetű olajok előnyeire és hátrányaira. Pedig Miszter számára fontos volt a férfiassága, sőt, ez nem csak neki volt fontos, hanem az újdonsült Miszisznek is, mert Miszter bizony megbízható, kedves és gondoskodó ember. Mi több, nagyon felelősségteljes, aki komolyan veszi családfenntartói szerepét és pozíciójával járó feladatait, s nem futkos egy kis megfázással orvoshoz, hanem gyors és hatékony megoldást keres néhány fájdalomcsillapítóval. Pihenni? Persze, majd, ha nyugdíjas lesz! Egészséges táplálkozás? Hát, ez többnyire megvan, mert a munkahelyi menzán és a kedvenc éttermében is minőségi falatok kerülnek a tányérra, Miszisz csirkesalátájáról, vagy krémleveseiről nem is beszélve. Az a kevés chips, sör, meg hamburger pedig… hát, ennyit csak lehet?!

Volt-e bárki, aki aggódott Miszterért? Családja és barátai úgy látták, semmi fura nincs vele, hisz kulturális örökségünk és sztereotípiáink szerint a férfinak erősnek, strapabírónak, kitartónak kell lennie. Ő a védelmező, a vadász, a rettenthetetlen, az erősebbik nem, az „igazi férfi”, aki bírja a lelki és fizikai megpróbáltatásokat. Könnyek? Milyen könnyek… Ja igen… a könnyek egy vesekővel kezdődtek, melyre bizony még a fájdalomcsillapító sem volt elég. Néhány nap megállás, az első találkozás egy urológussal, hamar megoldódott az ügy. Valami mégis megváltozott.

prosztata_anekdota_kep.jpg

Ez az orvos leültette, és azt mondta: „az egészség a legnagyobb kincs”. Ott ült fehér köpenyben és nyugodtan, lassan beszélt… olyanokat mondva, „hogy harminc felé…”, meg hogy „tenni kell azért, hogy az ember megőrizze az egészségét”. Elmondta, hogy hány férfit érintenek hazánkban a prosztata problémák és beszélt a megelőzésről, a szűrésekről, sőt, kiderült, hogy mindezek évente csupán néhány órát jelentenek!

A Vidék Szíve 100%-os tökmagolaj jótékony hatásairól, és a rendszeres tökmagolaj fogyasztás előnyeiről is a doktor úr Facebook csoportjában olvasott.  Az meg, hogy nyakon öntsék Miszisz isteni krémleveseit és csirkesalátáját egy kis zöld arannyal, igazán egy pillanat műve, a hatása viszont nem egy pillanatig tart!  Pici a tökmag, de hatékony!

A férfi egészsége a nő öröme is!

Valentin napra szeretettel

Az elmúlt években több tanulmány is megjelent az életmódbeli változtatások egészségre gyakorolt pozitív hatásaival kapcsolatban, mégis kevés férfi az, aki e hír hallatán bioboltba rohanna, receptek vagy egy férfi számára a legfontosabb és leghasznosabb tápanyagok böngészésébe kezdene. Talán komolyabban veszik a sportolást, esetleg egy-egy rossz szokástól is megszabadulnak, de az egészségtudatos táplálkozás napjainkban (is) elsősorban a hölgyek asztala. Az elfogyasztott ételek egészségünkre gyakorolt hatása vitathatatlan. Ahogy a jól megválasztott falatokkal megelőzhetjük komoly betegségek kialakulását, úgy sajnos a kevésbé változatos étkezéssel nagyban növelhetjük az úgynevezett népbetegségek megjelenésének esélyét. (Hazánkban az uniós átlag kétszerese a szív- és érrendszeri betegségek áldozatainak aránya, mely mögött a genetikai örökségen túl a legnagyobb szerepet a helytelen életmód játssza, a komoly prosztataproblémák pedig egyre több 25-30 éves fiatalembert érintenek.)

Szerencsére egyre többen tudják, mit takar a tápláló reggeli, az egészséges ebéd vagy a könnyű vacsora, s idejüket, energiájukat nem sajnálva a legnagyobb szeretettel varázsolják a családi asztalra az éltető fogásokat. Ezért is gondoljuk, hogy ha a férfiak egészségéről írunk néhány fontos információt, az ő gondoskodó társaikhoz is kell szólnunk.

valentin_blog_kep.jpg

A konyhában egészséget is varázsolhatunk. Mikor a szerelmesek napjához közeledve tervezgetjük a romantikus vacsorát, gondoljunk arra, hogy egy gondoskodó társ éveket adhat párjának akár csak azzal, ha minél többször kínál zöldségeket, gyümölcsöket, zsírszegény húsokat, és a hozzávalók közé csempész olyan fűszereket és alapanyagokat, melyeknek nemcsak a néphagyomány, de a gyógyszergyártás is rég felfedezte gyógyító erejét. A kurkuma, a fokhagyma, a méz, a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér, a tökmag, a csicsóka  - a sor végtelen - mind többet tudnak mint csupán laktató, ízletes ételekké varázsolni főztjeinket. Vegyük például a tökmagolajat, mely már napi egy kanál elfogyasztásával megelőzheti és kezelheti a prosztata problémákat, így vigyázva a férfiak egészségére és elősegítve az önfeledt Valentin-napi örömöket. S még valami nagyon fontosat: megelőzni könnyebb, mint beszélni róla és felgyógyulni belőle – főleg az erősebb nem képviselőinek.

Szeresd párod egészségesre! A Vidék Szívénél tudjuk, a zöld arany a legjobb ékszer egy férfi számára.

Főfogás: Egy tökmag

Avagy, hogy tálalj ínycsiklandó és laktató salátákat?

Ha neked is a fejes saláta jut eszedbe a saláta szó hallatán és maximum a tojásos nokedli kísérőjeként, vagy a nyulak kedvenc eledeleként gondolsz rá, akkor neked íródott ez a bejegyzés!

Mert a saláta nemcsak kísérő, előétel, tányérdísz vagy nyers étel lehet, hanem akár főfogásként is asztalodra kerülhet húsokkal, sajtokkal, sült zöldségekkel, magvakkal és gabonákkal gazdagítva.

husos_sali.jpg

A mi egyik kedvencünk a kacsasaláta gránátalma magokkal és persze Vidék Szíve tökmaggal. A meleg, sós és szaftos hús, a roppanós és színes, fanyar-édes gránátalma, a krémes, sós és édes közt harmóniát teremtő tökmag kedvenc zöldsaláta keverékeddel egészséges és laktató fogás lehet számodra is, ha az ízek és illatok mellett az egészség is fontos szempont a konyhádban! Nekünk szívügyünk az egészség, a Vidék Szíve tökmagolaj pedig szíved egészségének őre, éppen ezért megosztunk veletek néhány tökös és még tökösebb salátát, melyek akár bevállalják a főfogás szerepét is!

Te is tudsz ilyet? Írd meg nekünk, s legközelebb talán pont a Te recepted osztjuk meg, ha kiéhezünk egy újabb salátás cikkre!

Receptek:

Almás-vörösáfonyás fodros kel saláta

Két főre:

 • 40 dkg fodros kel
 • 10 dkg aszalt vörösáfonya
 • 1 zöldalma
 • 10 dkg kecskesajt
 • ízlés szerint: tökmag és mandula
 • 3 evőkanál tökmagolaj
 • 1 evőkanál almaecet
 • 1 evőkanál mustár
 • 1 evőkanál méz
 • só, bors

A fodros kel leveleit letépkedjük a középső, vastag szárról és falatnyi darabokra vágjuk. Egy salátás tálba téve enyhén sózzuk, majd kezünket használva addig “masszírozzuk”, amíg kicsit sötétebbé és illatossá válik. A retkeket és az almát vékony szeletekre vágjuk, majd az aszalt vörös áfonyával együtt a kelhez forgatjuk.A kecskesajtot a saláta tetejére morzsoljuk, megszórjuk tökmaggal és mandulával. Az öntethez a hozzávalókat egy kis tálban alaposan összekeverjük és a salátára öntjük. Jól összeforgatjuk, majd tálalás előtt 10-20 percig állni hagyjuk.

Gránátalmás-tökmagos kacsasaláta, ahogy mi szeretjük

Két főre:

 • 40 dkg kacsamell
 • 50 dkg vegyes saláta, ízlés szerint
 • 1 kis cékla
 • 2 narancs
 • 1 nagy lila hagyma
 • 1 érett gránátalma magja
 • 80 g tökmag
 • 2 evőkanál tökmagolaj
 • 2 evőkanál balzsamecet
 • 4 evőkanál frissen facsart narancslé
 • 1 evőkanál méz

A kacsamellet serpenyőben vagy sütőben is elkészíthetjük, ahogy kényelmesebb. Sózzuk, ha szeretjük, borsozzuk. Érdemes kezdésként bőrükkel lefelé fordítva ropogósra sütni őket, majd a másik oldalukon is kérget képezni, mielőtt serpenyőben fedő alatt, vagy sütőben, egy narancs levében és saját zsírjában készre sütjük az illatos kacsát. (Sütőben 200 fokon 15-20 perc alatt, serpenyőben 10-15 perc alatt közepesen magas lángon.)

A salátához szedjük ki a gránátalma magjait. Felbontás előtt jól görgessük meg, még hatékonyabb, ha a gyerekekre bízzuk a görgetést, majd vágjuk félbe és ütögessük ki belőle a gurgulázó piros magokat. Hámozzuk meg és karikázzuk fel a narancsokat és a lilahagymát, keverjük hozzá a tökmagot, amit előtte átpiríthatunk a serpenyőben, amiben a kacsát sütöttük. A céklát reszeljük le, a salátát vágjuk össze, ha nem kész keveréket vásároltunk. Az öntethez a hozzávalókat egy kis tálban alaposan keverjük össze és forgassuk össze és locsoljuk a salátára. Helyezzük a tetejére a forró narancstól illatozó kacsamellet egyben vagy apró darabokra szeletelve. Szórjuk meg néhány szem sóval, díszítsük tökmaggal és gránátalmával a tetejét. Tálaljuk melegen!

Jó étvágyat a Vidék Szíve ízeivel!

Egy csepp egészség mindenkinek jár!

Januárban sokan úgy érezzük, tiszta lappal indíthatjuk az évet, és igyekszünk nagyobb hangsúlyt adni az egészséges táplálkozásnak. Akár bakancslistát készítettél 2020-ra, akár titkos fogadalmakat tettél éjfélkor, vagy csak tisztán látod, hogy kívánatos lenne megreformálni konyhádat, érdemes a Vidék Szíve útmutatóját is elolvasnod, hogy ne csak a szemednek, hanem a szívednek is kedvezz az asztalodra kerülő fogásokkal. Tippjeinkkel szeretnénk segíteni abban, hogy az egészséges életmód könnyed és örömteli legyen bárhol is cseppented olajunkat tányérodba!

 1. Sok kicsi sokra megy! Ahogy a sok apró tökmagból több száz liter egészséges, éltető tökmagolaj lesz, úgy minden egyes kis döntésünk egyre elhivatottabbá tehet minket a kitűzött cél elérésében. A fogadalmainkat naponta kell megerősítenünk. Az életmódváltás esetében is érdemes apróbb újításokat bevetni, mikor fakanalat veszünk a kezünkbe, teljes konyhánk lecserélése helyett. Fektessük a rendszerességre a hangsúlyt. Tegyük egészségesebbé megszokott kedvenceinket akkor is, ha nem tudjuk vagy akarjuk a legegészségesebbet választani. Ha salátáinkra a krémes szószokat tökmagolajra cseréljük, vagy a lisztet akár csak 10-20%-ban tökmagliszttel gazdagítjuk, máris tettünk egy lépést, hogy több vitaminhoz juttassuk szervezetünket.

 

 1. Minden nap egy kis plusz. Már napi egy kanál tökmagolaj rendszeres fogyasztásával kedvezhetünk szívünknek, érfalainknak, bőrünknek, hajunknak, körmeinknek és támogathatjuk immunrendszerünket. A közkedvelt ízvilágú tökmagolajat fogyaszthatjuk magában is, de leveseinkbe, szendvicsünkbe vagy húsételeinkre is csepegtethetjük a vidék zöld aranyát.

 

 1. A finom és tápláló ételek mellett legyen időnk a mozgásra is. Lehet ez egy séta a közeli parkban, vagy könnyed torna az otthonunkban - a legfontosabb, hogy ne felejtsük: az egészséges élethez nem elég csupán az étkezésünket megreformálni. Válasszunk olyan mozgásformát, amit valóban kedvelünk. Gondoljuk végig, hogy egyedül vagy csoportban könnyebb kitartanunk a rendszeres testmozgás mellett. S, ami még fontos, keressük meg a legalkalmasabb időpontot az életünkben, mert ha mindig rohannunk kell, vagy nem tudunk igazán megérkezni, nehéz lesz kitartani, s kötelezőnek fogjuk érezni azt, ami igazán élvezetes is lehetne számunkra. Mit, mikor és kivel, ez a kulcs!

 

 1. Testünk egészsége mellett lelki egyensúlyunkra is figyeljünk. Mi a Vidék Szívénél karnyújtásnyira dolgozunk a természettől. Amikor túl sok a munka, vagy csupán jól esne egy kis csend, igazi feltöltődés bejárni a termőföldeket, a közeli tájakat, magunkba szívni a vidék nyugalmát. Szívünk szerint mindenkinek receptre írnánk a természetben tett sétákat, a csendet, a friss levegőt. Keressünk minél több lehetőséget, hogy részesei lehessünk a vidék kincseinek, akár a barátságos Nógrád megyében!

 

Egészséges új évet kívánunk!

tv_termekek.jpg

 

Kulisszatitkok a Vidék Szíve házatájáról

I. Az olajon túl

A betakarításról már írtunk nektek, de ott csupán azt részleteztük, hogy kerülnek a kiváló minőségű olajtökökből a tökmagok a feldolgozó üzembe, majd hogy készül el a Vidék Szíve prémium tökmagolaj (ha lemaradtál: kattints). Igen ám, de a termés többi része, az a sok szép, zöld-narancssárga darabka a tökhússal, a héjjal s a növény kacskaringós száraival hova kerül vajon? Bizony egy olajtök arra születik, hogy olaj legyen belőle, a húsa nem olyan ízletes, mint egy sonkatöké, vagy sütőtöké, ezért étkezési célra nem használjuk – igaz a teljesen ízetlen Halloween töknél még ez is tökösebb ízvilágú, de az óriás tökfejeket sem az ízükért szeretjük. Komolyra fordítva a szót, felelős vállalkozás lévén nagyon fontos nekünk, hogy semmi hasznos ne váljon hulladékká. Nálunk pedig az olajtökök minden egyes grammocskája hasznos és értékes célt szolgál. A betakarítás után a termés megmaradt részeit három napon belül szerves talajjavítóként visszaforgatjuk a termőföldbe. Ennek is köszönhetően mindig tápanyagban gazdag földbe vethetjük el következő évben a magokat.

blogkep.jpg

Nincs ez másképp az olajgyártás során sem. Ott ugyanis az olaj kisajtolása után megmaradó tökmagpogácsák hasznosításáról gondoskodunk. A fennmaradó anyagot megőrölve értékes tökmaglisztet kapunk, melynek zöld színe és jellegzetes illata – akárcsak a tökmagolaj – igazán feldobhatja hagyományos ételeinket is. Gondoltad volna, hogy íze kiválóan illik a húsokhoz? Akár egy rántott hús elkészítéséhez is új és egészséges hozzávalóként csempészhetjük az alapanyagok közé a finom- vagy rétesliszttel keverve (20-30%-ban). Az alacsony zsír- és szénhidráttartalom magas rost- és fehérjetartalommal párosulva teszi igazi reform élelmiszerré a magas magnézium tartalmú tökmaglisztet. Akárcsak a Vidék Szíve tökmagolaj, a tökmagliszt is bővelkedik E-vitaminban. Mi elsősorban pékségeknek, másodsorban – kiváló tejszaporító hatása miatt – tejhasznú szarvasmarha tartóknak értékesítjük a tökmaglisztet.

Ezért állítjuk büszkén, hogy nálunk semmi nem vész kárba, ha csak a Halloween környékén eltűnő tökökre nem gondolunk! Iskoláknak, intézményeknek mindig nagyon szívesen adományozunk tököket a hazánkban is egyre népszerűbb tökfaragáshoz, azonban a több száz hektárnyi termőföld értékes termését igyekszünk megvédeni a kéretlen látogatóktól. Emellett azt is tudjuk, hogy az olajkészítés a legértékesebb felhasználása ezeknek a tököknek, így igyekszünk minél többet eljuttatni egészen a palackig, minden magyar ember egészségét szolgálva.

Karácsonyi menüsor Vidék Szíve termékekkel

Receptek tőletek, alapanyagok a Vidék Szívétől

2019 decemberében játékot hirdettünk Facebook oldalunkon, ahol arra kértük kedves követőinket, hogy osszák meg velünk kedvenc ünnepi fogásaikat. Jobbnál jobb ötletek érkeztek, és bizony a legtöbb ételben helyet kapott az egészség, a kreativitás és a különlegesség - a Vidék Szíve tökmagolaj, tökmag és tökmagliszt hozzáadásával. Néhányan főszerepet szántak a tökmag ízének, s akadt, aki csupán díszítés kedvéért nyúlt a zöld arany után. A pályázók levesekkel, főételekkel és desszertekkel is előrukkoltak, ezért is döntöttünk úgy, hogy a beküldött receptekből összeállítunk egy karácsonyi menüsort, hogy minél több emberhez eljussanak lelkes felhasználóink ízei, s persze a magyar, egészségtudatos konyhák nélkülözhetetlen alapanyaga: a Vidék Szíve tökmagolaj.

Telek Edina chilis sütőtök krémlevese igazán jó indítása a karácsonyi menüsornak. Vigyázat, ha gyerekek is enni fognak belőle, a chili helyett inkább használjunk tökmagolajat!

A sütőtököt megsütjük. Közben egy kis fej hagymát apróra vágunk, és kevés olajon megpirítjuk. Felkockázott krumplit és almát adunk hozzá, és beletesszük a felkockázott sült tököt. Összefőzzük, és ízlés szerint ízesítjük fehér borssal, sóval és chilivel. Amikor minden megpuhult, turmixoljuk és főzőtejszínt teszünk bele. Pirított tökmaggal és felkockázott, chilis olajon átforgatott almával tálaljuk. Jó étvágyat!

 A főételhez Szabó István és Szalkó Tímea receptjeit hívtuk segítségül.

 Hagymás krumplisaláta: Vékonyra csíkozott lilahagymát cukros ecetes lében pácoljuk, majd a sós vízben főtt, karikára vágott, leszűrt és kihűlt krumplival összeforgatjuk. Kis őrölt borssal és pirospaprikával is megszórhatjuk. Tálaláskor pár csepp tökmagolajjal ízesítjük/díszítjük. Nagyon jól passzol a rántott hal és a fasírt mellé is.

 Tökmagolajos pulykamell vele sült körettel: a pulykamellet kiklopfoljuk, majd tökmagolajban pácoljuk, sütés előtt sózzuk, borsozzuk. Tepsibe tesszük és meglocsoljuk borral, szeletelt almát, krumplit teszünk mellé, lefedve puhára sütjük, majd fedő nélkül 5-10 percet rápirítunk.

Desszertnek pedig Kurisné Ági tökmaglisztes pogácsájára esett a választásunk, mert az ünnepekben mindig jól jön egy finom falat a jó beszélgetések mellé

pogi.jpg

Tökmaglisztből sütöttem pogácsát már több alkalommal. Egy adaghoz 20 dkg tökmaglisztet használtam és 25 dkg finom búzalisztet. További hozzávalók: 1 teáskanál só,10 dkg lágy vaj,1 tojás,1 kis poharas szobahőmérsékletű tejföl,1 dl tej,1 mokkás kanál porcukor,3 dkg friss élesztő. Elkészítés: Langyos cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel. Egy mély tálban keverjük el a lisztet a sóval, adjuk hozzá a lágy vajat, tojást, tejfölt, és a felfuttatott élesztőt. Az egészet jól gyúrjuk össze, míg rugalmas tésztát kapunk. Letakarva 1 órát kelesszük. Nyújtsuk kb. 2 cm vastagságra, a tésztát majd hajtogassuk: az alsó harmadát hajtsuk fel a tészta közepéig, a felső részét hajtsuk rá. Ezután 2 cm vastagra nyújtjuk, éles késsel a tetejét bevagdossuk. Pogácsa szaggatóval szaggatjuk ki. 15-20 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben 180%-on sütjük. Sütési idő kb. 20 perc. Isteni finom, még másnap is megőrzi puhaságát. Azóta a család kedvenc pogácsája!

További receptekért keressétek Facebook oldalunkat, ahol akár kérdezhettek is a receptek íróitól, és további ötleteket gyűjthettek a Vidék Szíve tökmagolaj felhasználásáról.

Értékes, egészséges és egyedi

Ajándékok a Vidék Szíve portájáról

Karácsonyt ünnepelni sokféleképpen lehet. Van, aki a kertjében álló kis fenyőt díszíti fel vagy egy fenyőágat az asztalon, míg mások csillogó fenyőt állítanak a nappali közepén. Egyeseknek a vendégség és a főzés kerül a középpontba, míg akad, aki elutazik, és a pihenést tartja az ünneplés legjobb módjának. Az ünnep megannyi üzenete közül kedvünk, hitünk szerint válogathatunk, de az egész világ a békét és a szeretetet vágyja erre a napra. Szeretetünket pedig szívesen mutatjuk ki ajándékok formájában is. Bárhol is legyünk ezen az estén, bárhova kerüljenek színes csomagolópapírokba és fényes masnikba öltöztetett ajándékaink, vagy natúr anyagokba burkolt, termésekkel díszített kis csomagjaink, mindannyian örömet szeretnék szerezni szeretteinknek, mert adni jó, sokszor jobb, mint kapni. Az igazi öröm pedig, ha sikerül az ajándékozott számára kellemes meglepetést, hasznos, kedves, mi több, értékes kincseket rejteni a csomagba.

ajandekcsomag.jpg

Míg földjeink a hótakaró alatt alszanak, mi, itt a Vidék Szívénél szécsényi üzemünkben, advent idején is készítjük és palackozzuk friss tökmagolajunkat, csomagoljuk ízletes natúr tökmagjainkat, és, hogy még különlegesebb sütemények kerülhessenek az ünnepi asztalra, tökmaglisztjeinket is elérhetővé tettük webshopunkban. Minden évben örömmel tapasztaljuk, hogy az idősebb korosztály tagjai, akik gyakran mondják, hogy nekik már nincs szükségük ajándékra, hisz mindenük megvan, ugyanúgy örülnek az egészségmegőrző hatásukról ismert olajainknak, mint a kulináris élvezeteket kereső lelkes amatőr szakácsok és az egészségtudatos étkezés mellett voksoló hölgyek és urak. Épp ezért biztosak vagyunk benne, hogy a Vidék Szíve termékeivel egészséges és értékes formában tolmácsolhatjuk szeretetünket családtagjaink, barátaink és kollégáink felé is.

Sőt, idén szerettük volna, ha a vidék kincseivel nem csak egészséget és kulináris élvezeteket adhatnátok szeretteiteknek, hanem egy falat örömöt is. Ezért gondosan válogatott, adalékanyagmentes tökmagunkat a G&D Cukrászattal együttműködve ínycsiklandó bon-bonokba rejtettük. A zöld arany egészsége, a minőségi fehér csokoládé krémessége és a málna varázslatos találkozásával egy gluténmentes édesség; étcsokoládés verzióban pedig egy igazi trendi megjelenésű desszertköltemény kerülhetett termékpalettánkra. A bonbonok hatos csomagolású kis dobozkáinkban kedves ajándékok lehetnek, tizennyolc darabos válogatásban pedig igazi gáláns meglepetés, legyen szó céges vagy családi karácsonyok frappáns ajándékötleteiről.  Tedd a fa alá vagy kínáld desszertként! Zöld rétegeiben a Vidék Szíve tökmagunkkal mondhatod el, hogy fontos volt számodra megtalálni a különlegességet az ünnepben.

Mi a Vidék Szívét csomagoljuk ajándékcsomagjainkba, rendeld meg még ma és csomagold mellé szívhez szóló üzeneted, hogy egészséges és különleges ajándékod egyedivé varázsold! Rejts értéket a fa alá, TÖK jó lesz!