tökmagolaj - egészségmegőrzés és vitalitás

Vidék Szíve

Kulisszatitkok a Vidék Szíve házatájáról

I. Az olajon túl

2020. január 06. - Vidék Szíve

A betakarításról már írtunk nektek, de ott csupán azt részleteztük, hogy kerülnek a kiváló minőségű olajtökökből a tökmagok a feldolgozó üzembe, majd hogy készül el a Vidék Szíve prémium tökmagolaj (ha lemaradtál: kattints). Igen ám, de a termés többi része, az a sok szép, zöld-narancssárga darabka a tökhússal, a héjjal s a növény kacskaringós száraival hova kerül vajon? Bizony egy olajtök arra születik, hogy olaj legyen belőle, a húsa nem olyan ízletes, mint egy sonkatöké, vagy sütőtöké, ezért étkezési célra nem használjuk – igaz a teljesen ízetlen Halloween töknél még ez is tökösebb ízvilágú, de az óriás tökfejeket sem az ízükért szeretjük. Komolyra fordítva a szót, felelős vállalkozás lévén nagyon fontos nekünk, hogy semmi hasznos ne váljon hulladékká. Nálunk pedig az olajtökök minden egyes grammocskája hasznos és értékes célt szolgál. A betakarítás után a termés megmaradt részeit három napon belül szerves talajjavítóként visszaforgatjuk a termőföldbe. Ennek is köszönhetően mindig tápanyagban gazdag földbe vethetjük el következő évben a magokat.

blogkep.jpg

Nincs ez másképp az olajgyártás során sem. Ott ugyanis az olaj kisajtolása után megmaradó tökmagpogácsák hasznosításáról gondoskodunk. A fennmaradó anyagot megőrölve értékes tökmaglisztet kapunk, melynek zöld színe és jellegzetes illata – akárcsak a tökmagolaj – igazán feldobhatja hagyományos ételeinket is. Gondoltad volna, hogy íze kiválóan illik a húsokhoz? Akár egy rántott hús elkészítéséhez is új és egészséges hozzávalóként csempészhetjük az alapanyagok közé a finom- vagy rétesliszttel keverve (20-30%-ban). Az alacsony zsír- és szénhidráttartalom magas rost- és fehérjetartalommal párosulva teszi igazi reform élelmiszerré a magas magnézium tartalmú tökmaglisztet. Akárcsak a Vidék Szíve tökmagolaj, a tökmagliszt is bővelkedik E-vitaminban. Mi elsősorban pékségeknek, másodsorban – kiváló tejszaporító hatása miatt – tejhasznú szarvasmarha tartóknak értékesítjük a tökmaglisztet.

Ezért állítjuk büszkén, hogy nálunk semmi nem vész kárba, ha csak a Halloween környékén eltűnő tökökre nem gondolunk! Iskoláknak, intézményeknek mindig nagyon szívesen adományozunk tököket a hazánkban is egyre népszerűbb tökfaragáshoz, azonban a több száz hektárnyi termőföld értékes termését igyekszünk megvédeni a kéretlen látogatóktól. Emellett azt is tudjuk, hogy az olajkészítés a legértékesebb felhasználása ezeknek a tököknek, így igyekszünk minél többet eljuttatni egészen a palackig, minden magyar ember egészségét szolgálva.

Karácsonyi menüsor Vidék Szíve termékekkel

Receptek tőletek, alapanyagok a Vidék Szívétől

2019 decemberében játékot hirdettünk Facebook oldalunkon, ahol arra kértük kedves követőinket, hogy osszák meg velünk kedvenc ünnepi fogásaikat. Jobbnál jobb ötletek érkeztek, és bizony a legtöbb ételben helyet kapott az egészség, a kreativitás és a különlegesség - a Vidék Szíve tökmagolaj, tökmag és tökmagliszt hozzáadásával. Néhányan főszerepet szántak a tökmag ízének, s akadt, aki csupán díszítés kedvéért nyúlt a zöld arany után. A pályázók levesekkel, főételekkel és desszertekkel is előrukkoltak, ezért is döntöttünk úgy, hogy a beküldött receptekből összeállítunk egy karácsonyi menüsort, hogy minél több emberhez eljussanak lelkes felhasználóink ízei, s persze a magyar, egészségtudatos konyhák nélkülözhetetlen alapanyaga: a Vidék Szíve tökmagolaj.

Telek Edina chilis sütőtök krémlevese igazán jó indítása a karácsonyi menüsornak. Vigyázat, ha gyerekek is enni fognak belőle, a chili helyett inkább használjunk tökmagolajat!

A sütőtököt megsütjük. Közben egy kis fej hagymát apróra vágunk, és kevés olajon megpirítjuk. Felkockázott krumplit és almát adunk hozzá, és beletesszük a felkockázott sült tököt. Összefőzzük, és ízlés szerint ízesítjük fehér borssal, sóval és chilivel. Amikor minden megpuhult, turmixoljuk és főzőtejszínt teszünk bele. Pirított tökmaggal és felkockázott, chilis olajon átforgatott almával tálaljuk. Jó étvágyat!

 A főételhez Szabó István és Szalkó Tímea receptjeit hívtuk segítségül.

 Hagymás krumplisaláta: Vékonyra csíkozott lilahagymát cukros ecetes lében pácoljuk, majd a sós vízben főtt, karikára vágott, leszűrt és kihűlt krumplival összeforgatjuk. Kis őrölt borssal és pirospaprikával is megszórhatjuk. Tálaláskor pár csepp tökmagolajjal ízesítjük/díszítjük. Nagyon jól passzol a rántott hal és a fasírt mellé is.

 Tökmagolajos pulykamell vele sült körettel: a pulykamellet kiklopfoljuk, majd tökmagolajban pácoljuk, sütés előtt sózzuk, borsozzuk. Tepsibe tesszük és meglocsoljuk borral, szeletelt almát, krumplit teszünk mellé, lefedve puhára sütjük, majd fedő nélkül 5-10 percet rápirítunk.

Desszertnek pedig Kurisné Ági tökmaglisztes pogácsájára esett a választásunk, mert az ünnepekben mindig jól jön egy finom falat a jó beszélgetések mellé

pogi.jpg

Tökmaglisztből sütöttem pogácsát már több alkalommal. Egy adaghoz 20 dkg tökmaglisztet használtam és 25 dkg finom búzalisztet. További hozzávalók: 1 teáskanál só,10 dkg lágy vaj,1 tojás,1 kis poharas szobahőmérsékletű tejföl,1 dl tej,1 mokkás kanál porcukor,3 dkg friss élesztő. Elkészítés: Langyos cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel. Egy mély tálban keverjük el a lisztet a sóval, adjuk hozzá a lágy vajat, tojást, tejfölt, és a felfuttatott élesztőt. Az egészet jól gyúrjuk össze, míg rugalmas tésztát kapunk. Letakarva 1 órát kelesszük. Nyújtsuk kb. 2 cm vastagságra, a tésztát majd hajtogassuk: az alsó harmadát hajtsuk fel a tészta közepéig, a felső részét hajtsuk rá. Ezután 2 cm vastagra nyújtjuk, éles késsel a tetejét bevagdossuk. Pogácsa szaggatóval szaggatjuk ki. 15-20 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben 180%-on sütjük. Sütési idő kb. 20 perc. Isteni finom, még másnap is megőrzi puhaságát. Azóta a család kedvenc pogácsája!

További receptekért keressétek Facebook oldalunkat, ahol akár kérdezhettek is a receptek íróitól, és további ötleteket gyűjthettek a Vidék Szíve tökmagolaj felhasználásáról.

Értékes, egészséges és egyedi

Ajándékok a Vidék Szíve portájáról

Karácsonyt ünnepelni sokféleképpen lehet. Van, aki a kertjében álló kis fenyőt díszíti fel vagy egy fenyőágat az asztalon, míg mások csillogó fenyőt állítanak a nappali közepén. Egyeseknek a vendégség és a főzés kerül a középpontba, míg akad, aki elutazik, és a pihenést tartja az ünneplés legjobb módjának. Az ünnep megannyi üzenete közül kedvünk, hitünk szerint válogathatunk, de az egész világ a békét és a szeretetet vágyja erre a napra. Szeretetünket pedig szívesen mutatjuk ki ajándékok formájában is. Bárhol is legyünk ezen az estén, bárhova kerüljenek színes csomagolópapírokba és fényes masnikba öltöztetett ajándékaink, vagy natúr anyagokba burkolt, termésekkel díszített kis csomagjaink, mindannyian örömet szeretnék szerezni szeretteinknek, mert adni jó, sokszor jobb, mint kapni. Az igazi öröm pedig, ha sikerül az ajándékozott számára kellemes meglepetést, hasznos, kedves, mi több, értékes kincseket rejteni a csomagba.

ajandekcsomag.jpg

Míg földjeink a hótakaró alatt alszanak, mi, itt a Vidék Szívénél szécsényi üzemünkben, advent idején is készítjük és palackozzuk friss tökmagolajunkat, csomagoljuk ízletes natúr tökmagjainkat, és, hogy még különlegesebb sütemények kerülhessenek az ünnepi asztalra, tökmaglisztjeinket is elérhetővé tettük webshopunkban. Minden évben örömmel tapasztaljuk, hogy az idősebb korosztály tagjai, akik gyakran mondják, hogy nekik már nincs szükségük ajándékra, hisz mindenük megvan, ugyanúgy örülnek az egészségmegőrző hatásukról ismert olajainknak, mint a kulináris élvezeteket kereső lelkes amatőr szakácsok és az egészségtudatos étkezés mellett voksoló hölgyek és urak. Épp ezért biztosak vagyunk benne, hogy a Vidék Szíve termékeivel egészséges és értékes formában tolmácsolhatjuk szeretetünket családtagjaink, barátaink és kollégáink felé is.

Sőt, idén szerettük volna, ha a vidék kincseivel nem csak egészséget és kulináris élvezeteket adhatnátok szeretteiteknek, hanem egy falat örömöt is. Ezért gondosan válogatott, adalékanyagmentes tökmagunkat a G&D Cukrászattal együttműködve ínycsiklandó bon-bonokba rejtettük. A zöld arany egészsége, a minőségi fehér csokoládé krémessége és a málna varázslatos találkozásával egy gluténmentes édesség; étcsokoládés verzióban pedig egy igazi trendi megjelenésű desszertköltemény kerülhetett termékpalettánkra. A bonbonok hatos csomagolású kis dobozkáinkban kedves ajándékok lehetnek, tizennyolc darabos válogatásban pedig igazi gáláns meglepetés, legyen szó céges vagy családi karácsonyok frappáns ajándékötleteiről.  Tedd a fa alá vagy kínáld desszertként! Zöld rétegeiben a Vidék Szíve tökmagunkkal mondhatod el, hogy fontos volt számodra megtalálni a különlegességet az ünnepben.

Mi a Vidék Szívét csomagoljuk ajándékcsomagjainkba, rendeld meg még ma és csomagold mellé szívhez szóló üzeneted, hogy egészséges és különleges ajándékod egyedivé varázsold! Rejts értéket a fa alá, TÖK jó lesz!

Hogy kerül a Vidék Szíve tökmagolaj az asztalunkra?

II. rész - Az olajpréselésről és a mindig friss olajokról

Szinte minden magyar háztartásban találni többféle olajat, melyeket sütéshez, főzéshez, ételek ízesítéséhez, vagy, mint a tökmagolajat, akár magában fogyasztva is, egészségmegőrzés céljából használunk.  A Vidé Szíve tökmag étolaj egy szűz olaj, előállítás teljes mértékben adalékanyagok nélkül történik, semmilyen finomítási eljáráson nem esik át.

olaj.jpg

Tudtad? Mi a Vidék Szívénél mindig csak egy havi adag olajat sajtolunk, hogy amikor Te ízesíted vele roppanós salátád, vagy megkoronázod néhány zöld-borostyánlila cseppjével az egészséges desszertjeidet, a lehető legfrissebb és leggazdagabb ízélményben lehessen részed.

A tisztított állapotban, gondosan tárolt, megfelelő nedvességtartalom alatt tartott magok 1000 kg-os kiszerelésekben várják hőszigetelt raktárunkban, hogy  megkezdődjön a kereslethez igazított feldolgozásuk.

Szécsényben található üzemünkben az olajütés technológiája mellett tettük le a voksot, mert ezzel a módszerrel tudjuk garantálni mind a magas beltartalmi értéket, mind pedig a kiemelkedő kulináris élvezetet. Tökmagdaráló-, dagasztó-, hevítő- és présgépeink két ember irányításával 2,5-3 kilogramm tökmagból állítanak elő 1 liter tökmagolajat. Érdekes belegondolni, hogy mindez azt jelenti, hogy egy üveg olaj előállításához több tucatnyi olajtök szükséges.

Hogy mi történik pontosan a magokkal, mire ízes zöld arannyá változnak? Először ledaráljuk, majd dagasztjuk, harmadik lépésként pedig hevítjük őket. Mind a csigás technológia, mind az olajütés esetén szükséges a magok kismértékű (80-110 fokra történő) hevítése, mely elengedhetetlen folyamata a tökmagolaj gyártásának, hisz az olajat ezen a hőmérsékleten adja ki a mag. Szakmai kapcsolataink során betekintést nyerhettünk osztrák szomszédaink gyártási technológiájába, akik - mivel ott a pörköltebb ízű olajnak van kultúrája - 140-150 fokos hevítést alkalmaznak. Az ő hagyományaik alapján 160 °C fok alatt hidegen sajtoltnak minősül az olaj. A hevítést követi a préselés és az ülepítés, ahol megint csak a türelem a legjobb megoldás. A fizikai szűréssel ugyanis zavaros lehetne az olaj, így mi a gravitációs ülepítést választottuk, megadva azt az 1-2 hetet az olajnak, ami ahhoz szükséges, hogy teljesen szemcsementes legyen. Ezután történhet meg a palackozás, melynek során palackozó gépeink 250 és 500 ml-es UV védett, sötét üvegekbe csomagolják a szűz tökmagolajat. Ez a garancia arra, hogy az általunk vállalt 1 év szavatossági idő alatt napfénytől és oxigéntől védve megőrzi csodálatos színét és zamatát. Az egészségtudatos életmódot népszerűsítő éttermek és vendéglátó egységek számára pedig egyéni kiszerelésben is vállaljuk a csomagolást, biztosítva a kedvező árat és a mindig friss tökmagolajat.

Hogy kerül a Vidék Szíve tökmagolaj az asztalunkra?

I.rész - A betakarítás

Jóllehet az 50-es években még hazánkban is szívesen fogyasztották mind a tökmagot, mind pedig az abból nyert olajat, ez a hagyomány idővel kikopott.

S míg osztrák szomszédaink manapság akár heti egy liter tökmagolajat is elfogyasztanak családonként, addig a magyar reformkonyha és csúcsgasztronómia csak most kezdi újra felfedezni a zöld arany jótékony hatásait és gazdag ízvilágát.

Az új generáció tagjaként üzletvezetőnk, Kuris Péter elhivatottan dolgozik azért, hogy a legjobb minőségű olaj kerülhessen a magyar családok asztalára. Édesapja, Tamás, birtokunk alapítója, ma már nyugdíjas, de a hajnal rendszerint a családi birtokon éri.  Bejárja a több száz hektárnyi termőföldet, ahol a föld megújulását szolgáló vetésforgó kultúrának megfelelően búzát, napraforgót, repcét és olajtököt termesztünk. Az olajtök termesztése különös figyelmet igénylő folyamat: a vetéstől az olaj elkészültéig akár hat hónap is eltelhet.

img_8362.jpg

Az olajtökre nemesített tökmagot május első felében vetjük el, miután megszűnnek a talajmenti fagyok. Tíz nap elteltével már meg is jelenik a kis kétszikű kapás növény, melynek gondozásához elengedhetetlen az emberi erőforrás. Ennek oka, hogy gyomirtás során nem használunk semmilyen vegyszert, azt teljes mértékben mechanikai úton sorközműveléssel, kapálással végzik a brigádok. Virágzáskor megjelennek a beporzásért felelős méhecskék, aztán július második felében már láthatók a kis tök kezdemények. Kora ősszel, mikor a termés színe zöldről sárgára vált, megkezdődhet a betakarítás. Az érett olajtök magjai teltek, sötétzöldek. A betakarítás több lépésben, akár egy hónapig is eltarthat, melyet a fagyos idő előtt be kell fejezni, hogy elkerüljük a zöldség külső héjának megpuhulását. Első lépésben egy hótolóhoz hasonló géppel, a töktolóval elválasztjuk a száráról a termést. A szár- és levélmaradványokat, valamint a gyomnövényeket összetoljuk és lezúzzuk, hogy ne zavarják a felszedő gép munkáját. A könnyebb magozáshoz szükséges, hogy a tökmag elváljon a húsától, ezért a következő munkafolyamat megkezdése előtt a sárga tökök két hetet várnak a földeken. Miután a magozó gép kiszedte a tökmagot, négy órán belül megmossuk őket, ezzel elkerülve, hogy beinduljon az erjedés. Ezután a szárítóra kerülnek, ahol a következő 16-18 óra alatt gépi és emberi munkaerővel pontosan 7%-os nedvességtartalmúra szárítjuk a magokat, biztosítva ezzel a szakszerű tároláshoz megfelelő állapotot. A feldolgozás előtt rostáljuk, hisz a Vidék Szíve tökmag étolaj 100%-ban színtiszta tökmagot tartalmaz. Ahogy a legtöbb egészséges étel, úgy a Vidék Szíve tökmag étolaj minden üvege mögött is komoly, állandó karbantartást és felügyeletet igénylő géppark és tucatnyi ember áldozatos munkája áll. Az őszi betakarítási szezonban az egész családunk összefog abban bízva, hogy ez a csodaszer ismét sikertörténet lesz a magyar fogyasztók körében is!

Egy kis tök történelem

A nógrádi Vidék Szíve megalakulása

A sütőtökkel már bébiételként, a tökfőzelékkel legkésőbb az iskolai menzán mindannyian megismerkedhetünk, sőt, az utóbbi években a Halloween töknek nevezett, többnyire nem étkezési céllal termesztett töklámpás-jelöltek is bekerültek a magyar köztudatba. A tök már a maják, majd az inkák és az aztékok által is ismert, tápanyagokban és vitaminokban gazdag alapvető élelmiszer.

Európába Amerika felfedezése után érkezett és hazánkban is hamar közkedvelt, háztáji gazdálkodásban termesztett növénnyé vált. Ezt bizonyítja, hogy megjelenik helységneveinkben, a főzőtöktől a sonkatökig számos fajtáját használják a korabeli szakácskönyvek receptjeiben, és ott a sütőtök, melyet Móra Ferenc írása szerint kertészpecsenyének csúfolt a szegény ember, így is tanúbizonyságot téve arról, hogy mindenki számára elérhető és ismert étel volt. 

img_7513.jpg

A legkevésbé ismert, ám hazánkban is kiváló termőtalajra találó típus az általunk is termelt olajtök, melyet nem húsáért, hanem kifejezetten a magjaiért termesztünk és dolgozunk fel. A belőlük nyert E és F vitaminokban, szelénben és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag olajat kimondottan javasoljuk a természetes megoldások iránt érdeklődők számára, kezdve a várandós nőktől egészen az idősebb férfiakig, akiknél klinikai vizsgálatokkal is alátámasztották ennek előnyeit. Egészségmegőrző hatása miatt pedig bármely korosztály számára előnyős sokszínű konyhai felhasználásának megismerése.

A történelmi Őrség falvaiban és a Nógrád megyei Szécsény környékén sokan tudjuk ezt, itt ugyanis közel százéves hagyományra tekint vissza az olajtök termesztése. Hazánkban itt vannak az olajtök számára legkedvezőbb természeti adottságok.

Jóllehet, a nógrádi Vidék Szívének története az 1980-as évekig nyúlik vissza, az első üveg Vidék Szíve tökmag étolajunkra mégis 2013-ig várnunk kellett. Az azt megelőző években ugyanis a magyar tökmagolaj csodás hatásait elsősorban a tökmagunkat nagytételben felvásárló osztrák, szlovák és német gazdák élvezhették. A cégalapítónk, Kuris Tamás nyugdíjazásáig köztisztviselőnként dolgozott, de a termőföld szeretete miatt az 1980-as években főállása mellett olajtöktermesztésbe fogott. 2010-ben fia, Kuris Péter úgy döntött, hogy gépészmérnöki állásában szerzett tapasztalatait vállalkozó szellemű édesapja oldalán kamatoztatja tovább. Bár a környéken mindig is többen foglalkoztak olajtöktermesztéssel, a hazai feldolgozás újszerű elgondolás volt részünkről. Néhány év alatt létrehoztuk a szükséges korszerű gépparkot és megkezdtük a tökmag hazai feldolgozását és értékesítését.

img_7068.jpg

Péter büszkén mesél a kezdetekről: „Lassan 10 éve, hogy felvetettem édesapámnak, miért nem dolgozzuk fel mi magunk a tökmagot, kikerülve ezzel a felvásárlás hektikusságát, egyszersmind előmozdítanánk, hogy a kiváló minőségű, 100%-ban tökmagból készült olajunkat megismerjék hazánkban. Szerencsére édesapám nyitott volt az innovációra, és néhány év tervező és előkészítő munka után 2013-ban palackozásra került az első üveg Vidék Szíve tökmag étolaj.”